Адмінобмеження Нацбанку для імпортерів можуть пригальмувати відтік валюти з країни - банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Адмінобмеження Нацбанку для імпортерів можуть пригальмувати відтік валюти з країни - банкіри

Валюта
3137
Введені Національним банком України (НБУ) адміністративні обмеження для юридичних осіб можуть пригальмувати відтік валюти з країни, проте не нададуть прямого впливу на курс гривні, вважають експерти.
“Це правильний шлагбаум. Може бути, запізнілий, але абсолютно адекватний захід в рамках комплексу заходів щодо стабілізації валютного ринку”, – сказав перший заступник голови правління Промінвестбанку В’ячеслав Юткін.
Разом з тим, за його оцінкою, ці заходи не можуть кардинально вплинути на курс гривні.
“Головними факторами стабілізації курсу гривні є надходження в країну коштів МВФ, закінчення військових дій на сході країни, а також задоволення відкладеного попиту на валюту”, – додав банкір.
Начальник казначейства ВТБ Банк (Україна) Станіслав Верхградський зазначив, що введені постановою НБУ №124 додаткові обмеження для імпортерів покликані знизити попит на валюту в середньостроковій перспективі.
“За умови жорсткого контролю з боку НБУ за дотриманням банками зазначених обмежень найближчим часом це повинно привести до корекції ринку, а в перспективі до зміцнення курсу гривні”, – сказав він.
Головний експерт відділу операцій на валютному і грошовому ринках ОТП Банку Микита Мишаков констатував, що в результаті нововведень Набанка стрімка девальвації девальвація гривні була припинена.
“Стрімка девальвація національної валюти трохи сповільнила темпи зважаючи на невизначеність покупців щодо нововведень у валютному регулюванні, проте відкату курсу не відбулося”, – сказав він.
За оцінкою експерта, адміністративні заходи НБУ матимуть нетривалий ефект.
“Враховуючи реальні умови, дані заходи, швидше за все, носять лише тимчасовий характер. Пристосувавшись до нового валютного законодавства, посередники продовжать надавати послуги з виведення валюти з країни. Основна зміна відіб’ється лише на подорожчанні послуг даних суб’єктів тіньової економіки та посиленню конкуренції між ними”, – додав Н.Мішаков.
Як повідомлялося, з 24 лютого НБУ ввів заборону на здійснення банками покупки валюти за дорученням клієнтів, якщо для цього використовуються залучені клієнтами кредитні кошти.
Крім того, для здійснення банком авансових платежів за імпортним контрактом клієнта, загальна вартість якого перевищує $50 тис. (в еквіваленті), потрібно підтвердження (дозвіл) НБУ. Операції банків щодо здійснення платежів за імпортними контрактами клієнтів, загальна вартість яких перевищує $500 тис., повинні здійснюватися виключно з використанням акредитивної форми розрахунків. При цьому акредитив повинен бути підтверджений банком, який має рейтинг не нижче інвестиційного класу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас