"Нафтогаз" відмовився вносити передоплату Газпрому, поки не отримає гарантій дотримання контракту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" відмовився вносити передоплату Газпрому, поки не отримає гарантій дотримання контракту

Енергетика
1039
НАК “Нафтогаз України” не вважає можливим вносити додаткову передоплату за поставки російського газу, поки не отримає достатньої впевненості в неухильному дотриманні ВАТ “Газпром” своїх контрактних зобов’язань, повідомила прес-служба держхолдингу у вівторок.
“Нафтогаз України” не вважає можливим вносити додаткову передоплату за поставки російського газу, поки не отримає достатньої впевненості в неухильному дотриманні як контракту з боку ВАТ “Газпром”, так і Брюссельського тристороннього протоколу, підписаного представниками Росії, України і Євросоюзу “, – йдеться в повідомленні.
У “Нафтогазі” звертають увагу, що вже протягом двох днів “Газпром” не виконує заявки української сторони на поставку оплаченого газу в рамках контрактних умов. Зокрема, “Газпром” був зобов’язаний поставити по 114 млн куб. м 22 і 23 лютого, але поставив за фактом тільки 47 млн куб. м і 39 млн куб. м відповідно.
При цьому “Газпром” не надав ніякого пояснення щодо порушення своїх контрактних зобов’язань. У цьому зв’язку “Нафтогаз” очікує офіційних пояснень від російської сторони.
“Основним джерелом імпортного газу для України сьогодні є Європа. Тому бездоганне виконання наших зобов’язань з транспортування газу в ЄС є нашою незмінною стратегією”, – наводяться в повідомленні слова глави правління “Нафтогазу” Андрія Коболева.
Як повідомлялося, “Нафтогаз України” 19 лютого подав заявку на поставку 114 млн куб. м газу в Україну через газовимірювальні станції (ГВС) Суджа, Писарівка, Сохрановка, Валуйки, Кобрин і Мозир. У той же час “Газпром” заявку української компанії не виконав.
У цьому зв’язку “Нафтогаз України” 23 лютого звернувся до ВАТ “Газпром” з вимогою пояснити невиконання заявки на поставку 22 лютого раніше передплаченого газу: замість замовлених в рамках контракту 114 млн куб. м газу “Газпром” поставив тільки 47 млн куб. м.
Одночасно повідомлення про порушення контракту і Брюссельського тристороннього протоколу було направлено в Кабінет міністрів України, Європейську комісію, а також секретаріат Енергетичного співтовариства в рамках процедури швидкого реагування.
Раніше президент Росії Володимир Путін засіданні Ради безпеки 20 лютого доручив главі уряду Дмитру Медведєву строго дотримуватись контрактів з постачання газу, укладених з Україною.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас