Посилення валютної дисципліни з боку юросіб буде сприяти зміцненню гривні - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Посилення валютної дисципліни з боку юросіб буде сприяти зміцненню гривні - НБУ

Валюта
2838
Посилення валютної дисципліни з боку юридичних осіб сприятиме зміцненню гривні, наголошується в повідомленні на сторінці Національного банку України (НБУ) в мережі Facebook щодо нових адміністративних обмежень.
“Посилення валютної дисципліни з боку суб’єктів господарювання сприятиме зміцненню гривні і створить передумови для надходження в Україну міжнародної фінансової допомоги … Введені адміністративні заходи стосуються виключно імпортерів”, – підкреслюється в повідомленні.
“Ситуація, що склалася сьогодні на грошово-кредитному ринку, зокрема на валютному його сегменті, свідчить про наявність істотного дисбалансу. Незважаючи на відсутність фундаментальних причин для ослаблення курсу гривні, панічні настрої на ринку почали переважати”, – констатували в НБУ.
У Нацбанку нагадали, що з 24 лютого вводиться заборона на здійснення банками покупки валюти за дорученням клієнтів, якщо для цього використовуються залучені клієнтами кредитні кошти.
Крім того, для здійснення банком авансових платежів за імпортним контрактом клієнта, загальна вартість якого перевищує $50 тис. (в еквіваленті), потрібно наявність підтвердження (дозволу) НБУ.
НБУ також вирішив, що операції банків щодо здійснення платежів за імпортними контрактами клієнтів, загальна вартість яких перевищує $500 тис., повинні здійснюватися виключно з використанням акредитивної форми розрахунків. При цьому акредитив повинен бути підтверджений банком, який має рейтинг не нижче інвестиційного класу.
Згідно з повідомленням Нацбанку, істотні перекоси виникають з боку бізнесу, зокрема імпортерів та експортерів, які недобросовісно дотримуються вимог законодавства і використовують імпортні контракти на умовах передоплати для виведення капіталу, що, в свою чергу, створює тиск на валютний ринок.
“Мета заходів – посилити контроль за здійсненням імпортерами валютних операцій за зовнішньоекономічними контрактами з використанням авансових платежів (попередньої оплати) … Зазначені обмеження стосуються операцій банків з купівлі та перерахування іноземної валюти як за операціями клієнтів, так і за власними операціями банків”, – підкреслюється в повідомленні.
У НБУ вважають, що вжиті заходи дозволять запобігати непродуктивному витоку капіталу за межі України і будуть сприяти стабілізації внутрішнього валютного ринку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас