Товари в Україні цього року здорожчають ще на чверть - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Товари в Україні цього року здорожчають ще на чверть - експерт

Валюта
5034
Цього року основні товари в Україні здорожчають на чверть, зросте ціна на бензин та комунальні послуги. Гривня продовжить падіння, але Україна протримається “на плаву” завдяки кредитам. Про це заявив аналітик фінансової компанії “Альпарі” Олександр Михайленко.
“Ключові групи товарів у 2015 році подорожчають мінімум на 25%. Бо імпорт зростає пропорційно курсу долара. Затребуваніші товари будуть дорожчати швидше, менш затребувані — повільніше. Наприклад, з початку року бензин А95 подорожчав приблизно на 22%, за минулі 12 місяців – аж на 81%. Зі зростанням цін на паливо поступово збільшуватиметься вартість логістики, яку закладають у роздрібну ціну товару, за яку зрештою платить кінцевий споживач”, – зауважив Михайленко.
При цьому він прогнозує падіння гривні ще на 30% до кінця року.
“Депозитні ставки в гривні в середньому складають 25%. Отже, національна валюта не може розглядатися як надійний інструмент для зберігання своїх заощаджень. Це просто не прибутково. Скорочення ВВП і зростання грошової маси на тлі зниження споживання призведе до подальшого зростання цін. Середньостатистичному громадянину для захисту коштів від інфляції вигідно зберігати свої заощадження в доларі або євро. Гривнею можна хіба що оплачувати повсякденні витрати, розраховуватись у магазині”, – наголосив фінансист.
Але Україну утримуватимуть “на плаву” міжнародні фінансові інституції. Михайленко нагадав про нову програму МВФ в 17,5 млрд дол.
“Україна зможе залучити близько 40 млрд дол. з різних джерел. Міжнародні кредитори успішно утримуватимуть Україну від банкрутства. Ключовою причиною дестабілізації ситуації на валютному, кредитному та інших ринках є війна. Тож головним завданням уряду залишається максимально швидке реформування суспільних інститутів відповідно до європейських норм, а також подальше проведення політики, спрямованої на припинення військових дій на сході”, – наголосив Олександр Михайленко.
Він уточнив, що деескалація конфлікту не призведе до миттєвого поліпшення ситуації, але стане “відправною точкою, з якої Україна почне довгострокове економічне зростання”.
За матеріалами:
gazeta.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас