У січні НБУ придбав держоблігацій на 10 млрд гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У січні НБУ придбав держоблігацій на 10 млрд гривень

Казна та Політика
248
Національний банк України в січні придбав у власність державні облігації номінальною вартістю майже 10 млрд грн, що більш ніж в 3 рази менше обсягу за попередній місяць (34,6 млрд грн), повідомляється на сайті регулятора.
За інформацією НБУ, продаж цінних паперів України з портфеля та операції купівлі-продажу держоблігацій з використанням механізму двостороннього котирування в цей період не проводилися.
Середньозважена дохідність ОВДП за результатами аукціонів з їх первинного розміщення в січні склала 17% річних.
Також повідомляється, що погашення та сплата доходу за ОВДП здійснювалися своєчасно і в повному обсязі, який склав 7,8 млрд грн, у тому числі погашення номінальної вартості на 3,8 млрд грн та сплата купонного доходу на 4 млрд грн.
Як повідомлялося, Національний банк у січні-грудні 2014 року придбав у власність держоблігації України номінальною вартістю 181, 9 млрд грн і $90 млн, що в гривневому еквіваленті за офіційним курсом в 4 рази перевищує показник 2013 року.
За даними Нацбанку, дефіцит державного бюджету в 2014 році склав 78,1 млрд грн і був сформований під впливом істотного зростання витрат на оборону (на 84.4%) та обслуговування боргу (на 51.5%).
В значній мірі дефіцит був профінансований розміщенням облігацій внутрішньої державної позики. Крім того, Уряд збільшив статутний фонд НАК “Нафтогаз України” за рахунок випуску ОВДП на суму 96600 млн грн. При цьому Національний банк удвічі наростив свій портфель ОВДП, який на кінець року склав 318, 1 млрд грн або майже 70% всіх локальних запозичень уряду.
Згідно зі статистикою НБУ за облігаціями внутрішньої держпозики в обігу з 2007 року, показник монетизації держборгу Національним банком у 2014 році є максимальним за цей період після 45,6 млрд грн за 2013 рік.
За словами голови НБУ, монетизація держборгу Нацбанком була вимушеним і безальтернативним кроком, оскільки отримані кредити від міжнародних організацій були спрямовані на погашення колишніх боргів, МВФ не може фінансувати військові витрати, а ринки капіталу для нашої країни закриті.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас