Вранці - тарифи, увечері - кредити: Україна оголосила про зростання цін на газ для населення (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вранці - тарифи, увечері - кредити: Україна оголосила про зростання цін на газ для населення (інфографіка)

Кредит&Депозит
2108
Цього року газ для населення подорожчає на 280% (в 3,8 рази), а компослуги – приблизно на 66%. Про це вчора заявила глава НБУ Валерія Гонтарєва. Таким чином країна почне виконувати домовленості з МВФ, щоб отримати від Фонду протягом березня перший транш нової програми фінансування, розрахований на 4 роки. Платіжки з новою ціною люди отримають вже з квітня (у травні).
Правда, якою буде вартість, експерти сказати поки не беруться. Не факт, що з квітня газ подорожчає відразу саме в 3,8 рази, вважає співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.
“Міністр енергетики Володимир Демчишин днями заявив, що він наполягає на поквартальному підвищенні оплати за газ і комуналку, щоб пом’якшити ціновий удар по населенню, крім того, поки немає механізму субсидування селян, що опалюють будинки газом, для яких зростання цін на газ виявиться найбільш серйозним , так як вони в опалювальний сезон спалюють по 400 і більше “кубів” газу на місяць, – говорить Марунич. – На сьогодні обговорюються дві цифри: для тих, хто споживає газу на 2700 грн на рік (до 2500 куб. м) тарифи підвищать незначно , приблизно на 50-60%. Друга цифра – 3600 грн на рік. А ось для використовують газу більше 6000 куб. м ціна його може зрости навіть в 10 разів “.
У Нацкомісії з регулювання енергетики поки не коментують можливе підвищення тарифів.
Як роз’яснив нам екс-міністр ЖКГ, а нині незалежний експерт Олексій Кучеренко, з 15 квітня закінчується опалювальний сезон, і зростання цін на тепло не буде таким шокуючим, так як платити за новими тарифами доведеться лише за півмісяця (див. Інфографіку). А за літо ті, хто мають низькі доходи і не можуть повністю оплачувати рахунки за компослуги, оформлять субсидії. На це у запропонованому Кабміном законопроекті змін до Держбюджету на 2015 закладено понад 12 млрд грн.
Вранці - тарифи, увечері - кредити: Україна оголосила про зростання цін на газ для населення (інфографіка)
СУБСИДІЇ. За словами директора департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталія Музиченка, люди з невеликими доходами в будь-якому випадку без допомоги держави не залишаться.
“З 1 жовтня 2014 обов’язковий відсоток платежу визначається для кожної сім’ї індивідуально, – каже Музиченко. – Субсидії надаються тільки в межах соцнорми житла – 13,65 кв. м на одну людину і додатково 35,22 кв. м на всіх. Розмір середньомісячного сукупного доходу визначається виходячи з даних за останні шість місяців. Наприклад, сім’я з трьох осіб (двоє працездатних дорослих і одна дитина) мають доходи 3600 грн/міс. Тобто в середньому 1200 грн на одного.
Опускаючи розрахунки (їх зроблять за формулою у відділенні Мінсоцполітики, куди треба звертатися за субсидією), скажу, що для такої сім’ї оплата за компослуги не може бути більше 29,1% від їх доходів, або не більше 1048 грн. Все інше за них доплатить комунальним службам держава. Тому підвищення тарифів ці люди практично не відчують”.
Олександр Панченко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас