НАБУ закликає НБУ збільшити ліміт довгої валютної позиції з 1% до 5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НАБУ закликає НБУ збільшити ліміт довгої валютної позиції з 1% до 5%

Казна та Політика
687
Про це йдеться в листі асоціації на адресу регулятора.
Свою позицію НАБУ мотивує тим, що стрімке падіння офіційних курсів гривні до інших валют призвело до напруженої ситуації з дотриманням банками нормативів НБУ, зокрема лімітів відкритої валютної позиції.
“На сьогоднішній день банки, щоб уникнути порушення чинного ліміту загальної довгої відкритої позиції в розмірі 1% змушені відкривати короткі позиції в більшості валют, що, в свою чергу, призводить до проблем із забезпеченням своєчасного і безперебійного обслуговування платежів клієнтів, у тому числі в “екзотичних” валютах і дорогоцінних металах, а також призводить до ще більших ризиків, пов’язаних із зростанням курсів цих же валют”, – йдеться в листі НАБУ.
В асоціації відзначають, що в умовах ослаблення курсу гривні зменшується регулятивний капітал внаслідок збитків від негативної переоцінки короткої позиції.
З іншого боку, з ослабленням курсу збільшується величина гривневого еквівалента довгої валютної позиції за “екзотичними” валютами, яку неможливо зменшити або взагалі закрити протягом короткого періоду часу.
“Таким чином, в умовах різких коливань курсів валют банки приречені на порушення ліміту довгої валютної позиції в розмірі 1% від регулятивного капіталу”, – вважає НАБУ.
НАБУ звернулася з пропозицією переглянути розміри встановлених лімітів валютної позиції з метою пом’якшення ситуації з дотриманням нормативів Національного банку і надання банкам більшої гнучкості при виконанні їх зобов’язань перед клієнтами.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас