Южно-Українська АЕС завершила реконструкцію другого гідроагрегату Ташлицької ГАЕС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Южно-Українська АЕС завершила реконструкцію другого гідроагрегату Ташлицької ГАЕС

Енергетика
432
Южно-Українська АЕС 16 лютого завершила комплексні гідроенергетичні випробування другого агрегату Ташлицької гідроакумулюючої електростанції (ГАЕС), повідомила прес-служба станції.
За її даними, в результаті проведення повної реконструкції другого гідроагрегату, яка стартувала 29 вересня 2014, його потужність у турбінному режимі збільшилася з 150 МВт до 160 МВт.
“Перші години роботи показали, що проведені модернізаційні роботи не тільки дозволили повністю відновити працездатність обладнання, але збільшити потужність агрегату №2 в турбінному режимі з 150 МВт до 160 МВт”, – наводяться в повідомленні слова заступника головного інженера ЮУАЕС – директора каскаду ГЕС-ГАЕС Олександра Фальчікова.
У прес-службі зазначають, що доремонтною особливістю другого агрегату ТГАЕС було виконане відповідно з удосконаленим проектом збільшення лопатей робочого колеса (додаткова наплавка на 70 мм). Разом з можливістю закачувати воду в верхню водойму ГАЕС на позначку 103 метри і збільшення корисного об’єму верхньої водойми це спричинило за собою і негативні результати у вигляді посилення вібрації, що викликає руйнування підшипників і незадовільне функціонування направляючого апарату.
В результаті завод-виробник заборонив використання гідроагрегату в якості насоса і з жовтня 2013 агрегат №2 ТГАЕС працював виключно в генераторному режимі.
У цьому зв’язку було прийнято технічне рішення про повну реконструкцію другого гідроагрегату із заміною робочого колеса. У ході реконструкції замінені підшипники цього апарату і застосована новітня технологія ущільнення вала турбіни. Паралельно з цим виконано ремонт генератора і ряд інших важливих робіт.
Агрегат включений в роботу і функціонує відповідно з диспетчерським графіком. В даний час розглядається можливість виконання аналогічної реконструкції на першому гідроагрегаті.
“Модернізація обох насос-турбін станції дозволить підвищити ефективність роботи ТГАЕС, а значить, і стійкість енергосистеми України”, – резюмують в прес-службі.
Ташлицьку ГАЕС встановленою потужністю 302 МВт в турбінному режимі і Олександрівську ГЕС встановленою потужністю 11,5 МВт експлуатує НАЕК “Енергоатом”.
Пусковий комплекс Ташлицької ГАЕС включає два гідроагрегати. Перший гідроагрегат був введений в експлуатацію в серпні 2006 року, а другий – у липні 2007-го.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас