Україна в березні почне переговори про можливу реструктуризацію боргу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна в березні почне переговори про можливу реструктуризацію боргу

Казна та Політика
754
Україна почне переговори про можливу реструктуризацію зовнішніх боргів з утримувачами суверенних бондів орієнтовно на початку березня – після підписання угоди про співпрацю з ключовим кредитором країни – Міжнародним валютним фондом, заявила в ефірі телеканалу Bloomberg міністр фінансів України Наталія Яресько.
При цьому вона зазначила, що Україна в ході переговорів буде сповідувати єдиний і «справедливий» підхід до всіх своїх кредиторів.
«Україна почне переговори з утримувачами суверенних боргових паперів відразу ж, як тільки ми підпишемо угоду з МВФ, – сказав міністр. – Вважаю, що ми почнемо відповідні консультації вже на початку березня ».
При цьому вона зазначила, що поки рано говорити про деталі процесу. «Але ми будемо говорити з усіма кредиторами на рівних умовах», – підкреслила Яресько.
За її словами, переговорну позицію України зміцнює наявність домовленості з МВФ і з міжнародними партнерами. «Вважаю, що консультації (з питань зовнішньої заборгованості – ред.) розпочнуться незабаром. І серйозну підтримку нам надає той факт, що ми маємо домовленості з МВФ і нашими партнерами про фінансову допомогу», – зазначила міністр, додавши, що перший транш за новою програмою МВФ може надійти в Україну також в березні.
Як повідомлялося, наприкінці січня уряд заявив про намір провести переговори з ключовими власниками євробондів про реструктуризацію боргів, найнявши в якості консультанта переговорів консалтингову компанію Lazard. Точна сума заборгованості, що підлягає реструктуризації, що не обумовлювалася, проте за інформацією з різних джерел йдеться про реструктуризацію бондів на суму від 15 до 22 млрд дол. При цьому дані суми не включали євробонди на 3 млрд дол., придбані Росією в грудні 2013 зі терміном погашення в грудні 2015 року.
Загальний обсяг держборгу України складає близько 70 млрд дол.
У середині січня уряд України звернувся до Ради директорів МВФ з проханням розглянути можливість затвердження нової програми співпраці з використанням механізму розширеного фінансування Extended Fund Facility (EFF), що припускає виділення значного обсягу коштів на період до 4 років. 12 лютого Кабмін і місія МВФ затвердили меморандум за новою програмою співробітництва, обсяг фінансування якої може скласти 17,5 млрд дол..
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас