Клієнтів знають в обличчя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Клієнтів знають в обличчя

Казна та Політика
1550
Новий закон про боротьбу з відмиванням «брудних» грошей посилює контроль за клієнтами банків: фізособи повинні будуть пройти «звірку» даних у відділенні, а юрособи – розкрити своїх кінцевих власників. Під особливим контролем будуть держслужбовці. Нові правила додадуть роботи банкам, але дозволять краще боротися з відмиванням «брудних» грошей.
Оновлена редакція закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового ураження», яка набрала чинності 6 лютого, посилює режим фінансового моніторингу. Основне нововведення, яке торкнеться фізосіб – клієнтів банків, – проведення верифікації, тобто «встановлення (підтвердження) суб’єктом первинного фінансового моніторингу відповідності особистості клієнта в його присутності отриманим від нього ідентифікаційним даним».
Раніше клієнти проходили ідентифікацію, яка передбачала тільки отримання банком ідентифікаційних даних клієнта. Тепер же клієнт зобов’язаний особисто прийти в банк для підтвердження даних про себе. «Це означає, що відсіється категорія підставних осіб: тільки наявність документів ще не дасть можливості здійснювати операції. Буде необхідна присутність власника цих документів », – говорить начальник управління комплаенса в боротьбі з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму Укрсоцбанку Жанна Єлагіна.
Більшість клієнтів майже не помітять змін, а нововведення ускладнить проведення банківських операцій за дорученням, наприклад, якщо банківські операції здійснюються від імені особи, що виїхала з України. «Питання про втрату сенсу довіреності неодноразово обговорювалося на спільних семінарах комерційних банків і НБУ. В даний час чіткої відповіді Нацбанку з цього приводу не отримано. Можливо, при затвердженні нової редакції «Положення про здійснення банками фінансового моніторингу» це питання буде регламентований законодавчо », – говорить Жанна Єлагіна.
У законодавстві з’явилося поняття «національних публічних діячів», до яких відносяться в тому числі президент України, прем’єр-міністр, міністри та їх заступники, народні депутати, судді судів вищих інстанцій, посли, держслужбовці I категорії.
Операції, які проводяться такими клієнтами, підлягають контролю з боку Держфінмоніторингу. Також обов’язковий фінмоніторинг торкнеться операції з готівкою в розмірі понад 150 тис. грн та операції неприбуткових організацій. «Це негативний момент для банків, тому що кількість операцій, які потрібно вносити до реєстру, виросте в рази, а вони можуть не мати ніякого відношення до відмивання коштів», – повідомили в прес-службі Незалежної асоціації банків України (НАБУ).
Компанії розкриють структуру
Зміни торкнуться і юросіб. Вводиться поняття кінцевого бенефіціарного власника та документальне підтвердження структури власності компанії. «Тепер юрособа зобов’язана надати документально підтверджені дані про структуру своєї власності для встановлення всіх наявних кінцевих бенефіціарів власників (контролерів) або документально підтвердити їх відсутність», – пояснює Жанна Єлагіна.
Якщо такі документи і відомості не будуть надані або банк порахує такі документи недостатніми або недостовірними, банк зобов’язаний відмовити клієнту в подальшому обслуговуванні. «В цілому ця вимога не нова, але формулювання приведено у відповідність з міжнародними стандартами», – зазначили в НАБУ. Прийняття закону, який посилює боротьбу з відмиванням коштів, – одна з вимог МВФ. І його норми відповідають всім рекомендаціям FATF. «Всі зміни призведуть до зростання обсягів роботи банків, але у світі банки вже давно працюють за такими стандартами», – зазначили в НАБУ.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас