НБУ хоче зобов'язати банки розкрити інформацію про кінцевих власників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ хоче зобов'язати банки розкрити інформацію про кінцевих власників

Казна та Політика
783
Національний банк України ініціював зміни до законодавства, що зобов’язують банки розкривати інформацію про кінцевого власника – фізичну особу, і відповідний законопроект зареєстровано у Верховній Раді. Про це повідомив глава департаменту реєстраційних питань і ліцензування НБУ Леонід Антоненко на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.
За його словами, проект отримав підтримку Світового банку і президента України Петра Порошенка, який, у свою чергу, вніс законопроект на розгляд парламенту.
«Суть ідеї дуже проста. Ми вимагаємо розкриття всіх акціонерів у ланцюжку структури власності банку аж до останнього фізичної особи. Виняток робимо лише для іноземних публічних компаній, акції яких обертаються на кваліфікованих біржах, що задовольняють вимоги НБУ», – написав Антоненко.
Він пояснив, що в рамках чинного законодавства банку достатньо мати 11 акціонерів, яким належить рівна кількість акцій банку, щоб приховати від громадськості їхні імена.
«Нові вимоги до розкриття інформації – справжня революція в розкритті інформації про власників юридичних осіб. Цей захід залишає далеко позаду торішнє законодавство про розкриття бенефіціарів власників юридичних осіб », – додав Антоненко.
Також він повідомив, що наглядова комісія НБУ вперше у своїй історії позбавила права голосу двох бенефіціарів одного з банків, які придбали опосередковану істотну участь у банку без погодження з НБУ.
«Революційний характер цього заходу полягає в тому, що між цими бенефіціарами не було формального зв’язку. Вони були визнані групою на основі такої ефемерної категорії як єдність їх економічних інтересів. Ця категорія була запозичена українським правом з європейського законодавства і ніколи раніше не використовувалася наглядовій практиці регулятора за призначенням », – зазначив Антоненко.
За його словами, ці акціонери довели банк до введення в нього тимчасової адміністрації, при цьому вкладники і Фонд гарантування вкладів були позбавлені можливості подати позов до власника банку, так як у банку формально не було таких.
«На папері їх (власників) було занадто багато, щоб можна було формально визнати кого-небудь з них особою, яка повинна нести відповідальність. Ми розшукали цю парочку і поклали на них персональну відповідальність за те, що трапилося з банком. Вперше в історії регулятора », – підкреслив Антоненко.
Також чиновник пообіцяв, що інформація про структуру власності банків не буде видалятися з сайту НБУ після змін, що сталися в ній, і нові структури будуть з’являтися на додаток до колишніх. «Наступний крок – створення інтерактивної публічної бази даних прямих і опосередкованих акціонерів українських банків. Робота в цьому напрямку вже ведеться. Результат – не за горами!», – пообіцяв Антоненко.
Як повідомлялося, на початку цього року Національний банк України повідомив, що в рамках змін до законодавства має право оприлюднити інформацію про банки, які отримали рефінансування, і про їхні реальні кінцевих власників. Дані будуть публікуватися на регулярній основі.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас