Нацкомісію зобов'язали погоджувати з Кабміном тарифи на газ і світло для населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацкомісію зобов'язали погоджувати з Кабміном тарифи на газ і світло для населення

Енергетика
798
Верховна Рада зобов’язала Національну комісію, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, а також інші державні колегіальні органи, погоджувати з Кабінетом міністрів тарифи, які встановлюються на рівні нижче економічно обґрунтованого.
За ухвалення відповідного законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення цін (тарифів)» №0919 проголосували 284 депутати при необхідному мінімумі в 226 голосів.
«Встановлення державними колегіальними органами державних регульованих цін в розмірі нижче економічно обґрунтованого рівня здійснюється за погодженням з Кабінетом Міністрів України з одночасним визначенням у відповідному рішенні Кабінету міністрів України джерел відшкодування різниці між такими розмірами», – йдеться в документі.
У ході обговорення законопроекту в парламенті депутати зазначили, що його твердження дозволить посилити контроль над ціноутворенням тарифів.
Зокрема, народний депутат від партії «Батьківщина» Сергій Соболєв підкреслив, що в разі ухвалення законопроекту, процедуру встановлення тарифів буде додатково контролювати Міністерство економіки, що дозволить уникнути зловживань монополістів.
«Це дає можливість подвійного контролю за тим, щоб монополісти не зловживали своїми правами. Цей законопроект дуже важливий, і він регулює низку питань, які дадуть можливість контролювати фактично порядок встановлення цін і тарифів щодо монопольних утворень », – сказав Соболєв.
Крім того, закон визначає, що НКРЕКУ встановлює тарифи на електроенергію і газ для населення, в т.ч. диференційовані за кількістю спожитого енергоносія або за групами споживачів. Також, закон вводить чітке визначення, що НКРЕКУ встановлює ціни на газ вітчизняного видобутку для суб’єктів з контрольним держпакетом, теплокомуненерго.
Граничні ціни на газ для промспоживачів і бюджетних установ НКРЕКУ буде встановлювати за попереднім погодженням з органом виконавчої влади, що реалізує державну політику економічного і соціального розвитку.
Як повідомлялося, у багатьох експертів ринку житлово-комунальних послуг виникає безліч питань щодо тарифоутворення в ЖКГ. Приміром, за словами директора аналітично-дослідницького центру «Інститут міста» Олександра Сергієнка, перевірити обгрунтованість тарифів на централізоване теплопостачання та гарячу воду в Києві не представляється можливим. Зокрема – через низьку оснащеності лічильниками столичних споживачів. Крім того, на думку експерта, на високу вартість послуг з теплопостачання та гарячої води і для киян, і для українців в цілому, також впливає той факт, що підприємства ЖКГ не зацікавлені в скороченні своїх витрат, оскільки всі вони закладаються в тариф.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас