Торік Нацбанк надрукував 43 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Торік Нацбанк надрукував 43 млрд грн

Казна та Політика
1030
В Україні на початок року оберталося банкнот і монет майже на 305 млрд грн, випливає з балансу Нацбанку опублікованого сьогодні в газеті «Голос України». Це на 43 млрд грн, або на 16% більше, ніж роком раніше. Рефінансування банків та підтримка Фонду гарантування вкладів кредитами на початок року склали майже 82 млрд грн, що на 15 млрд грн більше, ніж на початок 2014.
У той же час Нацбанк минулого року активно вилучав «зайві» гроші у фінустанов через продаж їм депозитних сертифікатів. У 2014 р обсяг депозитних сертифікатів на балансі Нацбанку зріс у шість разів, майже до 20 млрд грн. В результаті у банків стало менше грошей на коррахунках в 1,7 рази.
З балансу НБУ також випливає, що в минулому році активи Нацбанку сильно втратили в якості (див. Графіком). Частка українських держпаперів в активах НБУ зросла з 37% до 57%. І на початок року в абсолютному вираженні склала майже 331 млрд грн. Тоді як такі активи НБУ, як депозити в іноземній валюті та цінні папери нерезидентів, істотно скоротилися. А саме вони складають основну частину золотовалютних резервів. «Минулого року були великі скорочення активів в іноземній валюті через виплати боргу та інтервенцій, в тому числі і за рахунок продажів цінних паперів, які були у власності у НБУ», – розповідає начальник аналітичного відділу Альфа-Банку Олексій Блінов.
У 2014 р НБУ продав цінних паперів нерезидентів – як правило, в цю статтю потрапляють казначейські зобов’язання США та інших розвинених країн, – на 12,5 млрд грн. У підсумку частка іноземних цінних паперів в активах Нацбанку знизилася з 24% до 15%.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас