Нацбанк тепер може ліквідувати банки за прискореною процедурою за відмивання грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк тепер може ліквідувати банки за прискореною процедурою за відмивання грошей

Казна та Політика
1479
В Україні вступив в дію закон, що дозволяє ліквідувати банки за відмивання грошей за прискореною процедурою в рамках заходів з протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, повідомили в прес-службі Національного банку України.
За інформацією НБУ, регулятор приймає і має намір надалі брати послідовні заходи для зниження обсягів готівкових операцій банків і зростання частки безготівкових розрахунків, у тому числі шляхом застосування жорстких адміністративних заходів впливу до банків, які приймають на себе ризики використання послуг для легалізації кримінальних доходів.
«З 6 лютого 2015 року набирає чинності Закон України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдженню зброї масового знищення», яким, зокрема, внесено зміни до Закону про банки. Відповідно до цього закону систематичне порушення банком законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму, що створює загрози інтересам вкладників чи інших кредиторів банку, є підставою для ліквідації банку », – йдеться в повідомленні НБУ.
Раніше глава НБУ Валерія Гонтарєва, виступаючи на підсумковій прес-конференції 30 грудня, анонсувала майбутні зміни в законодавство, згідно з якими Нацбанк за відмивання грошей буде ліквідувати банки за прискореною процедурою, відбираючи у них ліцензії в рамках законодавства про протидію легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом.
Як повідомлялося, Національний банк продовжує очистку банківської системи від проблемних банків і розраховує завершити цей процес у 2015 році.
В кінці січня перший заступник голови НБУ Олександр Писарук повідомив, що виведення банків за відмивання грошей проводиться за стандартною процедурою допомогою визнання їх неплатоспроможними, оскільки ініційовані НБУ зміни до законодавства набирають чинності на початку лютого. За його словами, починаючи з 6-7 лютого, регулятор зможе ліквідувати такі банки в один етап, позбавляючи їх ліцензії.
Національний банк в 2014 році визнав неплатоспроможними 33 банки, в які Фонд гарантування вкладів ввів тимчасові адміністрації, в тому числі 7 банків під прикриттям банківського бізнесу проводили операції, які можуть бути пов’язані з відмиванням грошей.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас