Середні агрокомпанії перетворять на донорів держбюджету, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Середні агрокомпанії перетворять на донорів держбюджету, - експерт

Аграрний ринок
859
Акцент з найбільших сільгоспвиробників зміститься у бік середніх компаній, які збираються перетворити на донорів держбюджету. Про це виданню розповів член комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Сергій Лабазюк.
Так, за підрахунками Лабазюк, найбільш ефективними сьогодні в Україні є господарства з земельним банком 15-20 тис. га, тоді як агрохолдинги, що розпоряджаються від 100 тис. га, вважаються ризиковими.
«Великі та середні підприємства можуть забезпечувати вал продукції для того, щоб тримати лідируючі позиції на ринку», – вважає він.
Правда, за його словами, тут є певні зміни, які не можна назвати сприятливими і які можуть відлякати середнячків від легалізації своїх володінь. Зокрема, в Податковому кодексі тепер безпосередньо передбачена необхідність реєстрації договорів оренди для того, щоб розраховувати частку власного сільськогосподарського виробництва (ця частка є критерієм для зарахування підприємства до сільгоспвиробників).
«Ми принципово не проти цього, але реєстраційна служба зараз не може забезпечити оперативну реєстрацію договорів. У підсумку компанія, яка є сільгоспвиробником, не може довести цього, оскільки процес реєстрації її договору затягується», – скаржиться заступник міністра.
Нагадаємо, раніше повідомлялося, що 2015 для українських аграріїв буде важким. Зокрема, середніх сільгоспвиробників будуть випробовувати на стійкість і максимальну ринкову гнучкість.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас