Ризик конфіскації депозитів підірвав довіру до банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ризик конфіскації депозитів підірвав довіру до банків

Казна та Політика
5069
Наприкінці минулого тижня в ЗМІ просочилася інформація, що уряд прийняв рішення «тимчасово націоналізувати» депозити населення в разі воєнного стану. Мінфін відреагував моментально і запевнив, що плани були, але передумали. Мовляв, економічна ситуація в Україні складна, але керована. Чиновники пояснили, що збираються виправляти її за рахунок кредиту МВФ. Підкинуть грошей та інші донори: 2,2 млрд євро від ЄС, 500 млн євро – від Німеччини, $300 млн – від Японії та 200 млн канадських доларів – від Канади. Також наш уряд планує скористатися $2 млрд гарантій США – розмістити під них євробонди.
Влада, судячи з усього, передумала після того, як підготовлений в уряді скандальний законопроект («Про фінансову систему України в особливий період») просочився в пресу. У ньому в разі введення в Україні воєнного стану Мінфін залишав за собою право вилучити у великих вкладників їхні депозити і користуватися цими засобами до кінця війни на власний розсуд. Спочатку йшлося про вклади від 200 тис. грн, а потім і від 400 тис. грн – документ допрацьовувався і змінювався.
Подейкують, що в останній тиждень чиновників активно переконували банкіри. Вони напирали на те, що влада зазіхає не тільки на гроші товстосумів, але й накопичення середнього класу: адже 200-400 тис. грн – це вартість дешевих квартир, і люди, які їх продали і готуються до покупок нового житла, просто залишаться на вулиці . «Думаю, для такого радикального рішення поки що немає приводу. Потрібно, навпаки, повертати довіру до банківської системи. А поки будуть діяти обмеження, а тим більше ризик того, що гроші клієнтів може вилучити держава, населення навряд чи понесе заощадження назад у банки», – зазначив заступник голови правління банку «Фінанси та кредит» Ігор Львов.
Для прийняття скандального законопроекту Мінфіну довелося б переробити і чинне законодавство. «Сьогодні не виписаний і ніяк не відрегульований механізм залучення депозитних вкладів населення в обслуговування держбюджету. Щоб провернути таку «націоналізацію», потрібно було б або ввести в усі банки тимчасові адміністрації, або прописувати такий механізм – тобто докорінно змінювати законодавство », – запевнив керуючий партнер ІК Capital Times Ерік Найман.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас