Карткові шахраї стали частіше атакувати рахунки українців після інтернет-покупок - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Карткові шахраї стали частіше атакувати рахунки українців після інтернет-покупок - НБУ

Особисті фінанси
983
За останні часом почастішали напади карткових шахраїв на рахунки українців після інтернет-покупок, повідомили в НБУ.
“Останнім часом на адресу Національного банку надходить значна кількість звернень громадян щодо здійснення невстановленими особами несанкціонованих дій/сумнівних операцій з використанням платіжних карток та/або їх реквізитів.
Видаючи себе за потенційних покупців або співробітників банку (служби клієнтської підтримки, служби безпеки тощо), шахраї отримують персональні дані власників платіжних карток”, – повідомляють в Нацбанку.
Також, цю негативну тенденцію підтверджують в банках.
“На інтернет-ресурсах для продажу вживаних товарів і інтернет-аукціонах фіксується високий рівень шахрайства, тому використовувати ці платформи необхідно вкрай обережно. Дані види шахрайства, як правило, засновані на методах “соціальної інженерії”: коли “жертва” в результаті певних маніпуляцій зловмисника фактично сама віддає гроші шахраю.
Звертайте увагу на дзвінки “клієнтів”, які пропонують вам підійти до певного банкомату для отримання коштів або введення “коду підтвердження для зарахування платежу”. Це шахрайство, так як шахрай буде диктувати вам послідовність операцій для переказу коштів на свою карту (хоча купівля товару у вас – це рух коштів у зворотному напрямку). Для гарантії отримання коштів за товар використовуйте послугу післяплати”, – розповів начальник центру інформаційної безпеки Фідобанк Олег Ковальчук.
“Потрібно користуватися ліцензійним програмним забезпеченням для комп’ютерів і планшетів, з яких платите. А також антивірусними програмами, які слід постійно оновлювати. Зараз це особливо актуально, оскільки люди стали набагато активніше купувати через інтернет, щоб заощадити. Тому-то й важливо дотримуватися елементарних правил – щоб не стати жертвою вірусної атаки: за допомогою шкідливих програм шахраї отримують доступ до особистої інформації, у тому числі і про рахунки. Тому ми рекомендуємо людям встановлювати ліміти для розрахунків в інтернеті на карткові рахунки та використовувати для цих цілей спецкарти. Якщо говорити про скіммінг (зчитуванні інформації про карту в банкоматі і її підробка шахраями), то тут радимо клієнтам користуватися картками з чіпами, відмовляючись від магнітної смуги. Чіп захищений краще і не підробляється, як магнітка”, – додав директор департаменту розвитку карткових продуктів Union Standard Bank Сергій Чернов.
Банкіри дали кілька порад, як не стати жертвою карткових шахраїв в інтернеті.
1. Використовувати для платежів в інтернеті спеціальну карту, а при розрахунках звичайною карткою встановлюйте ліміти для кожної транзакції та їх кількості.
2. Проводьте оплату тільки з пристроїв (ноутбуків, планшетів, телефоном), захищених антивірусним програмним забезпеченням. Антивірус повинен бути включений, антивірусні бази і програма повинні регулярно оновлюватися, слід регулярно проводитися антивірусне сканування.
3. Вкрай небажано використовувати для розрахунків комп’ютер, у якого більше одного користувача з правами адміністратора.
4. У налаштуваннях використовуваних браузерів забороніть збереження паролів та іншої конфіденційної інформації.
5. При роботі на комп’ютері, з якого здійснюється оплата (навіть незважаючи на наявність антивіруса!), не переходити по незнайомих посиланнях, перевіряйте коректність адрес веб-ресурсів і намагайтеся працювати тільки з перевіреними ресурсами.
6. Не повідомляйте реквізити своєї картки – номер, термін дії та CVV/CVC2 – поштою, на сайтах з сумнівною репутацією, у відповідь на листи або по телефону.
7. При здійсненні онлайн-платежу з використанням реквізитів платіжної картки переконайтеся, що відвідуваний сайт використовує захищене з’єднання (https) і що сайт має позитивну репутацію.
8. Після завершення сеансу оплати рекомендується вийти з браузера.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас