У Києві створять мережу міні-ярмарків замість вуличної торгівлі "з землі" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Києві створять мережу міні-ярмарків замість вуличної торгівлі "з землі"

Казна та Політика
1245
Столична влада вирішила замінити вуличну торгівлю “з землі” на цивілізовані базарчики. Про це розповів директор Департаменту промисловості та розвитку підприємництва КМДА Максим Кузьменко.
Такі базарчики будуть називатися ярмарками, і їх у місті буде близько 70, торгові місця розмістять там, де стихійна торгівля процвітає вже довгі роки. “Люди звикли, що на тих чи інших вулицях щось продають бабусі чи лоточники, і вже механічно йдуть саме туди за зеленню, овочами, фруктами. Ми вирішили не міняти звички киян і залишити більшість таких торгових точок діючими, тільки зробити їх нормальними з точки зору цивілізованої торгівлі”, – розповів Кузьменко.
Так, столична влада має намір обладнати торгові місця біотуалетами, організувати криті намети, доплачувати комунальним службам, щоб ті прибирали ярмаркову територію після закінчення торгівлі. У кожному такому місці будуть дотримані елементарні норми – прохід для пішоходів 1,8 м, на вході – вивіска з контактними телефонами адміністрації та гарячої лінії, книга скарг і пропозицій, аптечка, вогнегасник і все інше. Також торгові місця мають намір обладнати умивальниками для рук, контейнерами для сміття, охороною, а продавців – спецодягом та бейджиками. Крім того, Кузьменко пообіцяв, що кожну таку ярмарку інспектуватимуть ветлікарі та санепідемстанція.
За зручності торговцям, звичайно, доведеться платити. Залежно від того, що ті вирішать продавати, мерія з них будуть брати щомісячну плату, від 50 до 200 гривень за квадратний метр торгової площі. Кузьменко впевнений, що цього вистачить не тільки, щоб компенсувати витрати на офіційне обслуговування, а й дати постійний додатковий дохід скарбниці.
“Ми всі знаємо, що вуличні торговці все одно комусь платять. Тим же міліціонерам, які постійно знімають “данину” і з бабусь, які торгують овочами, і з лоточників-перекупників, що продають товар під відкритим небом. Не знаю, у скільки обходиться такий “дах” торговцям-нелегалам, проте впевнений, що офіційні розцінки КМДА їм сподобаються”, – говорить Кузьменко.
Разом з тим чиновники мають намір контролювати ціни на таких ярмарках – стануть ходити і питати у продавців, що і скільки коштує. Хто стане продавати дорожче, ніж у магазині, тим буде відмовлено в торговому місці. Кузьменко заявив, що перші заявки від фермерів до нього вже надійшли.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас