Нардепів та суддів можуть позбавити недоторканності: Рада направила в КС проект змін до Конституції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нардепів та суддів можуть позбавити недоторканності: Рада направила в КС проект змін до Конституції

Казна та Політика
411
Верховна Рада проголосувала за направлення до Конституційного суду України законопроекту №1776 про внесення змін до Основного закону щодо недоторканності народних депутатів і суддів.
Відповідне рішення підтримали 365 народних депутатів при необхідних 226 голосах.
Законопроектом пропонується вилучити із ст.80 Конституції норму про те, що народні депутати не можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані без згоди Верховної Ради.
Крім того, пропонується в ст.126 змінити норму, згідно з якою суддя не може бути без згоди парламенту затриманий чи заарештований до винесення обвинувального вироку судом.
Пропонується встановити, що суддя не може бути без згоди Вищої ради юстиції затриманий і відносно нього не може бути застосовано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до винесення обвинувального вироку судом, за винятком затримання при скоєнні або безпосередньо після вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину проти життя і здоров’я людини.
Також пропонується включити до ст.129 Конституції положення такого змісту: “Залучення суддів до юридичної відповідальності здійснюється на загальних підставах. Судді не можуть бути притягнуті до юридичної відповідальності за дії, вчинені у зв’язку із здійсненням правосуддя, крім випадків прийняття завідомо неправосудного судового рішення, порушення присяги судді або вчинення дисциплінарного правопорушення “.
Ця частина повинна буде вступити в силу з дня, наступного за днем публікації закону в разі, якщо на день, що передує дню публікації, Вища рада юстиції є повноважним. Якщо ж ВРЮ не є повноважним, то ці норми набувають чинності через 10 днів з дня формування цього органу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас