Нацбанк розгортає глобальну ревізію обмінників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк розгортає глобальну ревізію обмінників

Валюта
5647
Національний банк починає глобальну перевірку організацій, що працюють на готівковому валютообмінному ринку. Інспектувати будуть банківські та небанківські фінустанови, а також «Укрпошту». Про це регулятор попередив підопічних у листі №29-113/6779, який був розісланий по банківській системі, а також направлено в «Укрпошту» і п’ять фінустанов: «Українська фінансова група», ФК «Вікторія», ФК «Абсолют Фінанс», ФУ «ГГЛА», «Фінод» і «ГлобалМані»
Причина ревізії – перевірка сплати 2% збору до Пенсійного фонду з купівлі готівкової ВКВ. Саме Нацбанк контролює його перерахування до держскарбниці.
«Кошти збору на обов’язкове державне пенсійне страхування враховуються банками на балансовому рахунку 2902 «Кредиторська заборгованість за прийняті платежі».
Переказ коштів збору на обов’язкове державне пенсійне страхування на рахунки Державного казначейства банки здійснюють не пізніше наступного операційного дня з дня зарахування сум збору на балансові рахунки 2902 з урахуванням коштів філій за попередній день», – нагадав у своєму листі регулятор. І уточнив, що ті ж терміни переведення 2% повинні дотримуватися і небанківські фінустанови, але перерахування здійснювати через свої банківські рахунки.
Нагадаємо, валютний збір сплачується виключно при покупці людьми ВКВ і тільки на готівковому ринку, і не сплачується при здачі інвалюти людьми. При цьому діє одне єдине виключення: 2% не потрібно платити позичальникам, які купують долари і євро для погашення валютних кредитів.
«У січні реальні продажі готівкової валюти населенню продовжили скорочуватися. Як через дефіцит долара в касах, так і через ще більш глибоку «тінізацію» ринку – що, до речі, більшою мірою відноситься до небанківським фінустановам, які не тільки підвищували курс, а й проводили через каси по чекам мінімум продажів. У підсумку держбюджет при підвищенні збору з 0,5% до 2% отримав пшик, хоча всі розраховували на збільшення відрахувань. І нам стали ставити неприємні запитання з контролю. От і будемо перевіряти. Причому, по ходу все разом, заодно проінспектуємо правильність здійснення операцій з купівлі/продажу в цілому. І не сумніваємося, що знайдемо багато всього неврахованого «під полою». Будемо штрафувати, і так наповнювати бюджет», – прокоментував ситуацію на правах анонімності член правління Нацбанку.
Він також зазначив, що результати перевірок спростять затвердження у Верховній Раді законопроекту, що забороняє роботу в Україні небанківських фінустанов. Оскільки ревізії напевно знову доведуть, що банкіри порушують валютні правила куди рідше, ніж фінкомпанії у своїх обмінниках.
Чиновник підтвердив, що час для інспекцій спеціально вгадали так, щоб він співпав з відміною індикативного курсу НБУ. Адже з 6 лютого банкам дозволять підвищити готівкові курси до реальної вартості валюти, і в їх каси повинні почати активніше здавати ВКВ. Перевіряючі ж з центробанку будуть стежити за тим, щоб банкіри не стали тут же працювати виключно на скупку довгоочікуваних доларів і євро. А продавали їх усім бажаючим.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас