Раді пропонують ініціювати прокурорське розслідування роботи НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Раді пропонують ініціювати прокурорське розслідування роботи НБУ

Казна та Політика
1034
Верховній Раді пропонують відсторонити главу Національного банку України (НБУ) Валерію Гонтарєву від виконання службових обов’язків на час проведення прокурорського розслідування роботи центрального банку.
Відповідна ініціатива закріплена в проекті постанови №2020, зареєстрованому в парламенті.
“Звернутися до генерального прокурора України Яреми Віталія Григоровича щодо проведення розслідування діяльності посадових осіб НБУ та відсторонення, на час розслідування, від виконання службових обов’язків глави НБУ Гонтаревої Валерії Олексіївни”, – вказується в документі, текст якого розміщений на веб-сайті парламенту.
Документом також пропонується клопотати перед президентом України про надання об’єктивної оцінки діяльності В.Гонтаревої та прийняття відповідного кадрового рішення “у зв’язку з втратою останньою бездоганної ділової репутації”.
Ініціаторами проекту постанови виступили депутати від фракції “Народний фронт” екс-керівник Нацфінпослуг Максим Поляков та екс-голова Печерської райдержадміністрації Геннадій Кривошея.
Крім того, ще одним автором документа є член фракції “Блоку Петра Порошенка” Віталій Купрій, який пройшов у Раду по округу в Дніпродзержинську (Дніпропетровська обл.) І останнім часом критикує політику президента та лідерів фракції з окремих питань.
Крім того, проектом пропонується визнати роботу НБУ незадовільною і звернутися до президента України з пропозицією невідкладно переглянути відповідність членів Ради Нацбанку, призначених за його квотою, зокрема, в частині наявності бездоганної ділової репутації. За результатами розгляду пропонується прийняти відповідні кадрові рішення.
У пояснювальній записці до проекту зазначається, що за час перебування В.Гонтаревої на посаді глави НБУ відбулася рекордна, за час незалежності України, девальвація гривні.
За оцінкою авторів проекту постанови, знецінення гривні викликане масштабними валютними спекуляціями на ринку і неналежною політикою НБУ, яка призводить до загострення економічної кризи та стрімкого зниження рівня життя населення.
“До критичних розмірів скоротилися золотовалютні резерви, зокрема, через непрозоре та неефективне рефінансування комерційних банків”, – наголошується в записці.
За оцінкою авторів проекту постанови, його прийняття дозволить стабілізувати роботу НБУ, провести повне і всебічне розслідування діяльності посадових осіб центробанку і дасть можливість виправити недоліки в курсовій політиці регулятора.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас