"Вільне плавання гривні" призведе до її зміцнення - економіст — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Вільне плавання гривні" призведе до її зміцнення - економіст

Валюта
13038
Після визнання Національним банком України реального курсу валют, гривня може зміцнитися. Про це заявив економіст Борис Кушнірук, коментуючи заяву Нацбанку про перехід до ринкових механізмів курсоутворення.
“В результаті таких дій різкого стрибка валюти не буде. Гривня може навіть зміцнитися. Зараз долар коштує близько 22 гривень. Невдовзі може стати по 20 гривень. Рішення прийти до єдиного курсу — це визнання самого факту, що гривня коштує дешевше, ніж декларує Нацбанк”, – сказав Кушнірук.
З його слів, нині в Україні реально існує п’ять курсів валют: офіційний Нацбанку, на міжбанку, неофіційний міжбанку, курс в обмінних пунктах, курс на вулиці.
“Нацбанк намагався утримати валюту від знецінення в умовах зменшення золотовалютних резервів. Ситуація доволі непроста. Бо є кілька факторів, які різко погіршують формальні показники України. Наприклад, зі зростанням долара росте зовнішній борг у гривневому еквіваленті. Але щойно курс зростає — дорожчає імпорт необхідних товарів, наприклад, ліків”, – зауважив економіст.
Він зазначив, що визнання реального курсу долара було однією з вимог Міжнародного валютного фонду.
“Не можна тримати ситуацію так довго. Бо це нарощує негативні тіньові фактори, які формують курс. Люди не можуть купити валюту, звертаються на чорний ринок. Гроші вимиваються з банківського сектору”, – пояснив він.
При цьому Кушнірук визнав, що наслідком переходу до ринкових механізмів курсоутворення буде неминуче здорожчання імпорту.
За матеріалами:
gazeta.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас