Вартість весняних польових робіт у цьому році зросте в 1,5 рази - Мінагрополітики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вартість весняних польових робіт у цьому році зросте в 1,5 рази - Мінагрополітики

Аграрний ринок
467
Міністерство аграрної політики та продовольства України оцінює подорожчання весняної посівної кампанії в порівнянні з попереднім роком в 1,5 рази – до 60 млрд грн.
“Ми бачимо, що подорожчання (весняних польових робіт – ІФ) буде приблизно в 1,5 рази в порівнянні з минулим роком. Загальна сума необхідного фінансування оцінюється в близько 60 млрд грн”, – сказав журналістам глава Мінагропроду Олексій Павленко за підсумками зустрічі з учасниками незалежної асоціації банків України (НАБУ) в Києві у вівторок.
Він додав, що браку матеріально-технічних ресурсів – добрив, насіння, палива, засобів захисту рослин – на українському ринку немає, але гостро стоїть питання з фінансуванням закупівель цих ресурсів.
За словами О.Павленка, найближчим часом планується провести зустріч з керівництвом Нацбанку, а також менеджментом від десяти банків, готових кредитувати агросектор. На зустрічі міністерство має намір обговорити реальні ресурси банківського фінансування, рівень прострочення по кредитних платежах в АПК, питання, пов’язані з кредитними ставками.
“Часу у нас чекати немає, я вважаю, що якщо протягом наступних тижня-двох ми не будемо мати чіткої картини, можуть виникнути дуже серйозні питання, пов’язані з ефективністю проведення весняних польових робіт”, – зазначив він.
Глава аграрного відомства також підкреслив, що матеріально-технічні ресурси останнім часом подорожчали в результаті девальвації національної валюти.
Як уточнив у своєму виступі на засіданні НАБУ перший заступник міністра агрополітики Я.Краснопольський, дефіцит коштів на весняну посівну кампанію зараз оцінюється не менше ніж у 10 млрд грн. З урахуванням подорожчання основних матеріально-технічних ресурсів витрати на 1 га ріллі, за прогнозами відомства, зростуть до 3,11 тис. грн з 2,04 тис. грн в 2014 р.
Як повідомлялося з посиланням на дані Держстату, Україна під урожай 2015 року (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та Севастополя) засіяла озимими на зерно і зелений корм, включаючи ріпак, 9 млн га, що на 7,3% більше, ніж у попередньому році.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас