Люстрацію в Україні треба призупинити через поганий закон - голова Венеціанської комісії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Люстрацію в Україні треба призупинити через поганий закон - голова Венеціанської комісії

Казна та Політика
424
Говорячи про Закон «Про очищення влади» (про люстрацію), Букіккіо зазначив, що це «поганий закон», і Венеціанська комісія дуже критична в його оцінках.
Голова Венеціанської комісії Джанні Букіккіо пропонує включити до складу Конституційної комісії члена Венеціанської комісії, колишнього прем’єр-міністра Польщі, експерта в галузі конституційного права Ханну Сухоцьку.
Як повідомили УНІАН у прес-службі президента, про це Букіккіо сказав сьогодні на зустрічі з президентом України Петром Порошенком.
У повідомленні наголошується, що основними темами обговорення Порошенка з делегацією Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанської комісії) була необхідність внесення змін до Конституції та доопрацювання закону про люстрацію.
Говорячи про Закон «Про очищення влади» (про люстрацію), Букіккіо зазначив, що це «поганий закон», і Венеціанська комісія дуже критична в його оцінках.
«Але ми прийшли до спільної думки в дискусіях з вашими представниками, з міністром юстиції, і домовилися спільно працювати над його доопрацюванням і приведенням цього закону у відповідність до європейських стандартів», – зазначив він.
Голова Венеціанської комісії висловив думку, що процес люстрації варто було б призупинити і спочатку доопрацювати відповідний закон.
Президент зазначив, що думка експертів Венеціанської комісії дуже важливо для України. Глава держави наголосив на важливості співпраці з Венеціанською комісією у напрацюванні змін до законодавства в контексті імплементації Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом та необхідності приведення законодавства у відповідність з європейськими стандартами.
Голова Венеціанської комісії запевнив у готовності своєї організації допомагати Україні у розробці законодавства.
«Ми будемо працювати настільки швидко, наскільки це можливо», – сказав Букіккіо.
Уже наступного тижня в Україну прибуде делегація експертів ВК, яка проведе ряд зустрічей, зокрема в Міністерстві юстиції.
Голова Венеціанської комісії високо оцінив пропозицію президента створити Конституційну комісію для комплексної напрацювання необхідних змін до Конституції і запропонував включити до її складу члена ВК, колишнього прем’єр-міністра Польщі, експерта в сфері конституційного права Сухоцьку. Як зазначив Букіккіо, глибинні зміни законодавства не можуть бути проведені без зміни Конституції.
Крім того, Венеціанська комісія також готова дати експертний висновок щодо законопроекту по судовій реформі, як тільки узгоджений законопроект буде опрацьовано у Верховній Раді, а також змін до Конституції щодо децентралізації влади. Букіккіо зазначив, що децентралізаційні поправки потрібно вносити якомога швидше в рамках Конституційної комісії, враховуючи необхідність законодавчого забезпечення проведення місцевих виборів.
«Ви багато робите для того, щоб налагодити атмосферу діалогу, досягти мирного вирішення і дотримання Закону в державі», – сказав Букіккіо.
За його словами, дуже важко проводити реформи в такій складній ситуації.
«Але ви повинні, адже всі зараз дивляться на Україну», – зазначив голова комісії.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас