Податковий компроміс може звільнити від кримінальної відповідальності - юристи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податковий компроміс може звільнити від кримінальної відповідальності - юристи

Казна та Політика
1238
Застосування податкового компромісу в деяких випадках може бути доцільним при відкритті кримінального провадження щодо ухилення від сплат податків, однак ця норма закону вимагає додаткових чітких роз’яснень з боку Державної фіскальної служби (ДФС) для його правильного застосування на практиці.
Таку думку висловили експерти правової групи “Побережнюк і партнери” в ході тематичного сніданку для представників бізнесу.
За словами адвоката групи Тетяни Ігнатенко, застосування податкового компромісу може мати позитивний результат у випадку, якщо кримінальне провадження щодо ухилення від сплати податків відкрито і податкова міліція вживає активні слідчі дії відносно посадових осіб суб’єкта господарювання.
“У такій ситуації звільнення від кримінальної відповідальності шляхом застосування податкового компромісу, можливо, матиме для підприємства найменші фінансові витрати”, – сказала вона.
Однак, на думку юриста, залишається можливість притягнення до кримінальної відповідальності посадових осіб за іншими складам злочину, як, наприклад, підробка документів, шахрайство з фінансовими ресурсами, легалізація грошових коштів, отриманих злочинним шляхом та інше.
“У будь-якому випадку до податкового компромісу варто підходити дуже виважено і прагматично. Якщо платник податків впевнений у своїй правовій позиції і має відповідні докази, то у нього є всі шанси виграти податковий спір і без застосування податкового компромісу”, – зазначила Т.Ігнатенко.
Крім того, на думку старшого юриста групи Миколи Якименко, “не існує законодавчих гарантій, що контрагенти компанії, що застосувала податковий компроміс, по зв’язаних господарських операціях, не потраплять в поле зору податкових органів, що може стати причиною проведення щодо таких контрагентів перевірок”.
Оцінюючи інші моменти податкової реформи, які також варто враховувати бізнесу, старший юрист Олена Проценко зазначила, що заявлене урядом скорочення кількості податків у рамках проведення податкової реформи в цілому не знизить податкове навантаження на суб’єкти господарювання.
“Основні види податків, такі, як податок на доходи фізичних осіб, податок на додану вартість, податок на прибуток збереглися і не зазнали істотних змін в частині їх ставок”, – пояснила вона.
Крім того, введений мораторій на проведення контролюючими органами перевірок юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців в 2015 і 2016 роках не поширюється на перевірки з питань наявності ліцензій, перевірки повноти нарахування та сплати податку на доходи фізичних осіб, єдиного соціального внеску, перевірки відшкодування податку на додану вартість.
“Таким чином, в поточному і наступному році суб’єктів господарювання перевірятимуть по окремих питаннях, прямо передбачених законодавством”, – підкреслила експерт.
Позитивним моментом реформи, на думку А.Проценко, є внесення змін у трудове законодавство в частині введення високих штрафів для роботодавця в разі допущення працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), що є своєрідною гарантією для підлеглого.
Як повідомлялося, 15 січня президент України Петро Порошенко підписав закон про податковий компроміс, який передбачає добровільне уточнення недоплачених податкових зобов’язань платниками податку на прибуток та податку на додану вартість (ПДВ) зі ставкою 5% протягом 90 днів.
Відповідно до закону № 63-VIII від 25 грудня 2014 року “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей уточнення податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість у разі застосування податкового компромісу”, для реалізації режиму податкового компромісу платникам податків пропонується надати певні преференції, а саме сплати тільки частини завчасно незадекларованих платежів або неузгоджених податкових зобов’язань, відсутність юридичної відповідальності (фінансової, адміністративної та кримінальної) за вказані правопорушення, звільнення від податкових перевірок за уточненні і перевірені податкові періоди в наступних звітних періодах та ін.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас