Ірак прийняв новий варіант бюджету через падіння цін на нафту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ірак прийняв новий варіант бюджету через падіння цін на нафту

Світ
179
В даний час Ірак, який займає п’яте місце в світі за величиною запасів нафти, відновлює свою енергетику після десятиліть воєн і економічних санкцій.
Парламент Іраку схвалив новий варіант бюджету на 2015 рік, виходячи з ціни на нафту в 56 доларів за барель проти раніше очікуваних 70 доларів за барель, пише Прайм з посиланням на Рейтер.
Бюджет, схвалений в обсязі 119 трлн динар (105 мільярдів доларів), також закріплює фінансову домовленість між Багдадом і Курдистаном, згідно з якою курди будуть експортувати 300 тисяч барелів нафти на день з Кіркука і 250 тисяч барелів на добу зі своїх власних родовищ в обмін на 17 -відсоткову частку в бюджеті.
У середині листопада Багдад і Ербіль досягли угоди з продажу курдської нафти. Іракський Курдистан направляє в центральну скарбницю доходи від продажу близько 150 тисяч барелів нафти на день, що складає приблизно половину від загальних обсягів виробництва. У відповідь на це Багдад розморозив частину рахунків автономії на 500 мільйонів доларів.
Противники такого рішення оцінили розмір частки Курдистану несправедливим. “У цієї угоди немає правового оформлення або конституційного регулювання. Схоже, що деякі політичні блоки … пограбували іракський народ”, – сказав член парламенту країни Кадхім аль-Саїді.
У середині січня міністр нафти Іраку Аділь Абд аль-Махді заявив, що після угоди з Курдистаном видобуток нафти в країні досягне чотирьох мільйонів барелів на день. Раніше міністр природних ресурсів регіонального уряду Курдистану Ашті Хаври повідомив, що в 2015 році трубопровідний експорт іракської і курдської нафти до Туреччини може досягти 800 тисяч барелів на день. До Туреччини нафту з курдської автономії Іраку надходить через трубопровід і завантажується на танкери в порту Джейхан на Середземному морі.
В даний час Ірак, який займає п’яте місце в світі за величиною запасів нафти, відновлює свою енергетику після десятиліть воєн і економічних санкцій. Країна експортувала 2,94 мільйона барелів на день в грудні, що є максимумом з 1980 року.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас