Українським банкам можуть влаштувати нові стрес-тести — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українським банкам можуть влаштувати нові стрес-тести

Казна та Політика
694
Національний банк України не планує проводити повторне стрес-тестування для всіх найбільших банків, однак повторна процедура можлива для окремих фінустанов при їх незгоді з результатами проведеного тесту, повідомив сьогодні журналістам заступник директора Генерального департаменту банківського нагляду НБУ Костянтин Раєвський.
За його словами, повторне стрес-тестування для всіх найбільших банків не планується. “Це дуже дорога процедура. Думаю, банки будуть не в захваті, якщо їх щороку будуть в обов’язковому порядку піддавати стрес-тестуванню, тим більше, що стрес-тестування розраховане на певний період”, – сказав Раєвський.
За його словами, є банки, які дуже добре пройшли стрес-тестування, а сума докапіталізації в 66 млрд грн, визначена за результатами тесту, є адекватною.
Також Раєвський повідомив, що НБУ контролює процес докапіталізації банків за підсумками стрес-тестування, але не назвав кінцевої дати та переліку банків, які потребують докапіталізації. “У кожного банку своя картина, це все чітко відстежується, і зараз практично кожен банк має свого куратора, або він працює в банку, або в стінах НБУ”, – додав він.
У той же час, чиновник зазначив, що повторне стрес-тестування можливо для окремих банків. “Це може бути у випадку, якщо банки, яким по стрес-тестуванню передбачені певні дії, цих дій виконувати не будуть, але при цьому будуть доводити, що вони відповідають всім критеріям. Тому як проміжне питання – повторне стрес-тестування”, – пояснив він.
Нагадаємо, за інформацією Національного банку, загальні потреби в докапіталізації банків за результатами проведеного стрес-тестування 35 банків з груп найбільших і великих за активами складають 66 млрд грн. У тому числі державним банкам знадобиться 12,5 млрд грн, банкам з іноземним капіталом – 20,5 млрд грн.
У той же час, експерти оцінюють обсяги необхідної докапіталізації в 170 млрд грн, у тому числі в 134 млрд грн для 35 найбільших банків, а також підкреслюють, що для стабілізації фінсектора необхідно усунути з ринку неплатоспроможні банки.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас