Рішення щодо картельної змови продуктових роздрібних мереж ухвалять через тиждень-два - АМКУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рішення щодо картельної змови продуктових роздрібних мереж ухвалять через тиждень-два - АМКУ

Казна та Політика
1208
Антимонопольний комітет України (АМКУ) з урахуванням розпочатої роботи з учасниками ринку продуктового рітейлу розраховує протягом найближчих одного-двох тижнів прийняти рішення у справі про картельну угоду низки великих торгових мереж.
Такі дані оприлюднив в.о. глави АМКУ, державний уповноважений в рамках розслідування Микола Бараш в ході “круглого столу” “Врегулювання проблем у взаєминах між виробниками (постачальниками) продовольчих товарів та роздрібними мережами: українські проблеми, світовий досвід” за участю представників Торгово-промислової палати, Європейської бізнес-асоціації (ЄБА) та учасників ринку рітейлу в Києві в середу.
“Протягом найближчого тижня-двох це стане вже зрозуміло, і це, в принципі, відкриває нам дорогу до завершення розгляду цього питання”, – сказав він, відповідаючи на відповідне запитання представника ЗМІ.
У свою чергу представники рітейлу та бізнесу зустріли питання преси щодо дати прийняття остаточного рішення за підсумками розслідування несхвально, звинувативши ЗМІ в “жадобі крові”.
Н.Бараш також уточнив, що спільна робота над виправленням деяких позицій сформованої ситуації на ринку продуктового рітейлу учасниками ринку і регулятором, що є невід’ємною частиною при визначенні, в тому числі розміру санкцій АМКУ, почалася 5-6 січня.
Разом з тим, за його словами, фігуранти розслідування до 28 січня так і не надали будь-якої нової інформації АМКУ, про час на підготовку якій, зокрема, представник відповідача у справі – консалтингової компанії ТОВАСНільсен Юкрейн” (ACNielsen Ukraine, український підрозділ дослідницької компанії Nielsen Holdings NV зі штаб-квартирами в Нью-Йорку, США, і Діемене, Нідерланди) – партнер юридичної фірми “Астерс” (обидва – Київ) Олексій Пустовіт, клопотав на відкритому засіданні АМКУ 23 грудня 2014.
“Фактично, до сьогоднішнього дня, за винятком пропозиції: давайте подумаємо і займемося підготовкою Кодексу (етики роздрібних мереж і постачальників – ІФ), іншої інформації, яка так чи інакше могла б вплинути на рішення комітету ми не отримали”, – сказав Н.Бараш .
При цьому він зазначив, що вважає кроки АМКУ на зустріч рітейлерам в даній ситуації проявом доброї волі комітету. Він підкреслив, що подібні проблеми в частині недобросовісних відносин, що виникли на ринку роздрібної торгівлі України між учасниками ринку, існують і в Європі, і в цілому в світі.
Н.Бараш також повідомив, що ініціативи АМКУ щодо участі у врегулюванні ситуації на українському ринку продуктового рітейлу і пошуку вирішення існуючих проблем, крім ЄБА, також підтримані адміністрацією президента України.
У свою чергу, перший заступник голови комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Андрій Журжий (фракція політичної партії “Об’єднання” Самопоміч “) зазначив, що картельну угоду і проблеми взаємин учасників ринку продуктового рітейлу – це різні речі.
“Будучи представником держави і народним депутатом, я не згоден з тим, що є картель, але ми не хочемо їх штрафувати. Пробачте, можливо, мене мережі тут не зрозуміють і не підтримають, але, якщо держава працювала над цим два роки і дійсно картель встановлений, тоді давайте говорити і приймати відповідні рішення “, – сказав він.
За підсумками “круглого столу” прийнято рішення створити на базі ЄБА робочу групу з учасниками ринку продуктового рітейлу для подальшої підготовки Кодексу етики роздрібних мереж і постачальників України, до розробки проекту якого ЄБА приступила в 2014 році.
Як повідомлялося, 23 грудня 2014 після відкритого засідання АМКУ Н.Бараш повідомив, що комітет надав продуктовим торговельним мережам, виступаючим відповідачами у справі про картельну угоду, термін до 15:00 26 грудня для надання можливої додаткової інформації за обставинами справи.
За словами головного спеціаліста шостого управління досліджень і розслідувань АМКУ Тараса Ущаковского, сукупна частка компаній-відповідачів на ринку роздрібної торгівлі продуктами харчування в Києві в 2012 році становила 96,92%, у 2011 році – 91,43%, в 2010 році – 83, 69%. При цьому при доході від операційної діяльності на рівні більше 92 млрд грн за підсумками 2013 компанії-відповідачі сплатили податок на прибуток у розмірі 37 млн грн, або 0,04%.
Раніше, 13 листопада минулого року, Н.Бараш заявив, що з огляду на критичну економічну ситуацію в мережах роздрібної торгівлі, схиляється до прийняття рішення про накладення мінімального штрафу за фактом створення більш ніж десятком великих ритейлерів картелю і завищення цін на реалізовані продукти харчування для покупців, при цьому за 2012 рік необгрунтований дохід фігурантів розслідування внаслідок антиконкурентних дій в цілому перевищив 19 млрд грн.
За його словами, згідно із законами України “Про захист економічної конкуренції” та “Про захист від недобросовісної конкуренції” максимальні штрафні санкції передбачені на рівні до 10% і до 5% обороту відповідно: в даному випадку в грошовому вираженні мова йде про штрафи в цілому в близько 20 млрд грн, або приблизно по 10 млрд грн в рамках порушень окремих норм кожного з законів.
За даними АМКУ, на листопад 2014 фігурантами розслідування є 18 суб’єктів господарювання, від імені яких відповідачами виступають 14 юридичних осіб.
Попередній етап збору та аналізу доказів у рамках розпочатого в травні 2012 року розслідування щодо великих торгових мереж за підозрою в антиконкурентних узгоджених діях, завершився 4 вересня 2013.
За даними АМКУ, відповідачі узгодили між собою формат взаємодії обміну інформацією з постачальниками, що зачіпало інтереси останніх, тим самим створивши картель, в центрі якого знаходиться ТОВАСНільсен Юкрейн”.
Станом вересень-2013 відповідачами були 20 компаній (ряд з них пов’язані один з одним – ІФ) ТОВ “Фоззі-Фуд”, ТОВ “Фора”, ТОВ “Ашан Україна Гіпермаркет”, ТОВ “Фудмаркет”, ТОВЕКО”, ПІІ “Білла-Україна”, ТОВ “Край-2”, ПрАТ “Фуршет”, ДП “Фуршет Центр”, ДП “Мережа-Маркет”, ДП “Мережа-Трейд”, ДП “Терра-Трейд”, ДП “Продмережа”, ТОВ “Новус Україна”, ПрАТ “Ікс 5 Рітейл Груп Україна”, ТОВСПАР-Центр”, ТОВ “Бімаркет”, ТОВМЕТРО Кеш енд Кері Україна”, ТОВАТБ-маркет”, ТОВ “Адвентіс”.
Разом з тим у вересні 2013 року роздрібні оператори звернулися в АМКУ з клопотанням відкласти ухвалення рішення у справі на другу половину жовтня у зв’язку з великим обсягом обробки подання.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас