Експерт: На кожному літрі бензину водії переплачують дві гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: На кожному літрі бензину водії переплачують дві гривні

Валюта
2223
Українцям поки не варто сподіватися на здешевлення бензину і дизпалива, незважаючи на те, що вартість нафти раніше показує тенденцію до зниження, вважають експерти паливного ринку. Причина – непередбачуваність курсу реальної покупки валюти на українському міжбанку. Нагадаємо, наші трейдери ввозять з-за кордону приблизно 80% споживаних у нас нафтопродуктів, розраховуючись доларами і євро, які треба в умовах дефіциту десь купити.
Поки за останній тиждень, за даними консалтингової групи “А-95”, високооктановий бензин подорожчав на 17 коп (в середньому до 17,11 грн/л А-95), дизпаливо – на 15 коп. (до 16,83 грн/л).
За словами директора “А-95” Сергія Куюна, ціну палива диктує вже не ціна на нафту, а курс долара, а з 1 січня – ще й акцизний збір – 5% від ціни “на пістолеті”, а з урахуванням ПДВ – 6, 5% або 1-1,1 грн / л залежно від марки палива.
“На ціни вже більше впливає курс долара, який в останні дні підвищився. Якщо офіційний курс НБУ – 16-17 грн, то комерційний курс, за яким і відбувається розрахунок за імпортоване паливо, досяг позначки в 21-22 грн”, – говорить Куюн . За його розрахунками, зростання курсу долара на “сірому” ринку на 1 гривню додає до ціни бензину 55 копійок.
Заступник директора НТЦ “Психея” Геннадій Рябцев вважає, що вплив ще більше – до 70 коп/л з кожної гривні. Також, за його словами, розбіжність декларованого Нацбанком курсу долара (15,8-15,9 грн) і реальної ціни угод (20 грн / $) і більш закладає в ціну палива приблизно 2 грн на літрі – за ризик.
“Якби трейдери отримали гарантії від НБУ, що вони зможуть купити валюту за курсом НБУ, бензин коштував би приблизно 15 грн/л, а не більше 17, – говорить Рябцев. – Це – плата споживача за невпевненість трейдерів в завтрашньому дні. Ця ситуація зберігається і перспектив щодо її зміни поки не видно”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас