Нацбанк ввів в Ощадбанк куратора — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк ввів в Ощадбанк куратора

Казна та Політика
1923
Як стало відомо Forbes з власних джерел, правління НБУ рішенням від 15 січня направило в державний Ощадбанк свого куратора. Особливий режим контролю встановлений для банку, яким керує близький друг прем’єр-міністра Арсенія Яценюка – Андрій Пишний. Такий режим встановлений до 1 січня 2016 року. Крім Ощадбанку, в режимі особливої уваги з боку кураторів працюють і інші системні банки, у тому числі найбільший ПриватБанк та інша державна установа – Укрексімбанк.
У коментарях Forbes глава правління «Ощадбанку» Андрій Пишний повідомив, що введення куратора ніяк не пов’язано з якими-небудь проблемами банку – ні з платоспроможністю, ні з ліквідністю. «Це загальний підхід НБУ до банків, що отримали рефінансування», – повідомив Пишний. Раніше директор департаменту банківського нагляду НБУ Алла Шульга говорила, що куратори будуть направлені в усі банки, що отримали стабілізаційні кредити НБУ.
«Причина введення куратора одна: наявність кредиту рефінансування від НБУ. Подібні рішення носять системний характер, і прийняті, наскільки мені відомо, стосовно всіх банків, що мають рефінансу, – розповів Forbes Андрій Пишний. – У 346-ту постанову НБУ днями були внесені відповідні зміни».
Куратором від НБУ в Ощадбанку назначена Оксана Іщенко, яка раніше працювала заступником фіндиректора Платинум Банку.
Джерела Forbes в банку вважають, що введення куратора пов’язано зі збитками, які продемонстрував Ощадбанк за підсумками 2014 року. За словами Пишного, у банку – негативний фінрезультат в розмірі близько 8,5 млрд гривень. При цьому банкір стверджує, що це – наслідок формування резервів під втрачені в Криму активи. «Без них банк би продемонстрував прибуток у розмірі 1,1 млрд гривень», – запевняє Пишний.
Необхідно відзначити, що згідно з постановою НБУ №346 про застосування
Національним банком України заходів впливу за порушення банківського законодавства, перелік причин для введення куратора в банк визначений так:
• невиконання керівниками банку вимог Національного банку щодо усунення виявлених порушень;
• виявлення за результатами безвиїзного нагляду або інспекційної перевірки фактів здійснення ризикової діяльності, що загрожує інтересам вкладників і кредиторів, порушень банківського законодавства, а також отримання доходів з порушенням законодавства України, навіть якщо ці порушення не призвели до погіршення фінансового стану банку;
• виникнення реальної загрози невиконання банком своїх зобов’язань перед клієнтами і кредиторами;
• потреба в посиленому контролі за діяльністю банку з метою уникнення можливості невиконання банком своїх зобов’язань перед клієнтами і кредиторами;
• потреба в контролі за діяльністю банку протягом шести місяців з дня втрати ним статусу перехідного;
• наявність публічного конфлікту в керівництві банку;
• відсторонення керівників банку від посади.
Саму постанову №346 джерела Forbes в Ощадбанку описують як «документ під грифом».
Джерело Forbes в НБУ зазначило, що куратори завжди були у всіх банках, отримують рефінансування. «Куратори є у всіх установ. Для таких банків, як Ощадбанк та інші установи, у яких є рефінансування від НБУ, мова йде про зміну робочого місця: куратор сидить не в Нацбанку, а буде знаходитися безпосередньо в системному банку, яким отримано рефінанс. Порушень у Ощадбанку ніяких немає – йдеться лише про моніторинг дій», – пояснює джерело в НБУ.
Ключовою функцією куратора є контроль над всіма платежами банку, а також аналіз їх доцільності. Що на практиці може означати зупинку будь-якого платежу за рішенням куратора і суттєво обмежує повноваження членів правління банку. При цьому правління повинно спільно з куратором працювати над планами щодо підвищення капіталізації банку та підтримці його ліквідності.
Факт введення куратора в держбанк може подаватись як щось неординарне. Сьогодні Ощадбанк знаходиться на стику інтересів кількох груп впливу. У тому числі – в полі потенційного протистояння між президентом і прем’єром. Також експерти відзначають можливість прихованої конфронтації між Ощадбанком і ПриватБанком: топ-менеджмент останнього незадоволений активним переведенням в держбанк рахунків і зарплатних проектів бюджетників і держпідприємств. У зв’язку з цим, на думку аналітиків, може бути вплив на рішення НБУ.
Разом з тим представники ПриватБанку в коментарі Forbes відзначили, що «завданням влади є створення рівних конкурентних умов для всіх банків, а не ексклюзивних умов для певних банків незалежно від їх приналежності».
За даними НБУ, ПриватБанк отримав стабілізаційний кредит у розмірі 850 млн гривень. Тоді як Ощадбанку дісталося рефінасування на 1 млрд гривень. І в ПриватБанку працює куратор – він був введений ще в минулому році. Також, за даними Forbes, куратор є і в іншого держбанку – «Укрексіма».
В НБУ підкреслюють, що переведення куратора в Ощадбанк завершило введення кураторів у всі системні банки, які вимагали подібної уваги.
Варто додати, що у вівторок рейтингове агентство Fitch відзначило високі ризики валютної ліквідності Укрексімбанку та Ощадбанку на тлі майбутніх погашень єврооблігацій банків на загальну суму $1,45 млрд.
Укрексімбанку в квітні поточного року належить погашення євробондів на $750 млн. Керівництво банку поінформувало Fitch, що фінустанова ще не акумулювала достатньої валютної ліквідності для повного погашення єврооблігацій і планує отримати додаткові валютні кошти від погашень кредитів.
Ощадбанк має погасити єврооблігації на $700 млн в березні 2016 року. Однак йому теж може знадобитися акумулювати додаткову валютну ліквідність для проведення відповідного платежу.
Fitch, крім того, зазначає, що частка кредитів банків в іноземних валютах, станом на кінець вересня 2014 року, становила 42-64%, і більшість позичальників фактично незахеджовані від валютних ризиків.
Нагадаємо, що вклади в Ощадбанку на 100% покриваються державними гарантіями – на відміну від комерційних банків, депозити в яких підпадають під гарантії тільки в розмірі 200 000 гривень на людину. Хоча говорити про це банк почав тільки недавно. «Ощадбанк тільки зараз згадав, що є норма закону, за якою всі вклади населення в ньому гарантуються державою. Раніше Ощадбанк не надавав цій нормі особливої уваги, тому що ринок зростав, а депозитні ставки у нього були традиційно нижчі, ніж в інших банків», – згадував в інтерв’ю Forbes в жовтні 2014 екс-член ради НБУ Василь Горбаль.
Олександр Дубинський, Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас