Перші кроки уряду Греції налякали інвесторів: Афінська біржа обвалилася на 9% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перші кроки уряду Греції налякали інвесторів: Афінська біржа обвалилася на 9%

Фондовий ринок
2272
Інвестори продемонстрували в середу своє зростаюче занепокоєння щодо дій нового уряду Греції, почавши активну розпродаж грецьких акцій і облігацій.
Прибутковість 3-річних грецьких облігацій зросла на 2,7 процентного пункту, до 17%, що свідчить про вірогідність виходу Греції з єврозони.
Фондовий індекс Афінської біржі впав на 9,2%. Найбільше постраждали банки: акції найбільшого в Греції за активами Piraeus звалилися на 29%, National Bank of Greece і Eurobank – на 25%, Alpha Bank – 26%. Грецькі банки сильно залежать від підтримки Європейського ЦБ і можуть стати першою жертвою погіршення відносин між Афінами та Брюсселем.
Прем’єр Алексіс Ципрас в ході першого засідання свого кабінету в середу спробував заспокоїти інвесторів, заявивши, що Афіни не будуть домагатися “катастрофічного рішення” в ході своїх переговорів з кредиторами про реструктуризацію боргу. У той же час всі інші заяви прем’єра і нових міністрів не вселили ніякого оптимізму в кредиторів.
Міністр фінансів Яніс Варуфакіс заявив, що угоди про порятунок Греції були “заразною помилкою” і новий уряд сповнений рішучості їх змінити.
Першими кроками А.Ціпрас на посаді прем’єра стануть зупинка процесу приватизації, відновлення робочих місць в бюджетному секторі, підвищення мінімальної зарплати. Відкладається продаж Пірейський порт китайської Cosco, заморожена і операція з продажу Державної енергетичної корпорації Греції.
“Ми повинні ясно дати зрозуміти, що жоден громадянин не залишиться без підтримки в період кризи”, – сказав прем’єр Греції.
Брюссель готовий до переговорів з новим урядом, але ясно дає зрозуміти, що як і раніше чекає повного виконання Грецією своїх зобов’язань.
У п’ятницю А.Ціпрас зустрінеться з главою Єврогрупи (міністри фінансів країн єврозони) Йеруном Дейсселблумом, який відвідає Грецію. При цьому Дейсселблумом вже заявив, що в ідеї списання частини грецьких боргів “дуже мало підтримки”.
Поїздка Дейсселблума викликала невдоволення його консервативних колег з інших країн, пише The Wall Street Journal. Вони вважають, що краще було дочекатися, поки свої пропозиції першим дасть грецький уряд.
Борг Греції складає 320 млрд євро, більша його частина припадає на країни ЄС. При цьому Європа вже надала Афінам тривалу розстрочку за цими боргами і знизила процентні ставки до мінімуму.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас