Абромавічус пообіцяв "божевільний" економічний ефект від дерегуляції бізнесу в аграрній сфері та сфері IT — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Абромавічус пообіцяв "божевільний" економічний ефект від дерегуляції бізнесу в аграрній сфері та сфері IT

Казна та Політика
4233
Кабінет міністрів України планує прийняти постанову про дерегуляцію бізнесу в аграрній сфері та сфері IT, сумарний економічний ефект від якої може досягти 10-15 млрд грн до 2020 року.
Про це заявив міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус в ході засідання уряду.
“Сьогодні приймемо постанову, яка вже була прийнята на урядовому комітеті, що стосується дерегуляції”, – сказав Абромавічус.
За словами міністра, постанова передбачає скасування обов’язкового отримання карантинного сертифікату на сільськогосподарську продукцію, необхідного при транспортуванні. Раніше сільгоспвиробники стикалися з проблемами в процесі отримання таких сертифікатів, оскільки в Україні кожна область є окремою карантинною зоною. В той же час, весь Європейський Союз є єдиною карантинною зоною. За оцінками міністерства, така новація може мати економічних ефект до 1,5 млрд грн за рахунок усунення корупційних схем.
Ще однією ініціативою міністерства стало обмеження строку видачі фітосанітарних сертифікатів у портах 24 годинами, хоча раніше цей процес займав близько 5 днів. При цьому міністр зазначив, що раніше діяла корупційна схема, в рамках якої сільгоспвиробникам пропонували прискорити процес видачі цих сертифікатів. У міністерстві економічний ефект від цієї норми оцінили в 1,2 – 1,7 млрд грн.
Крім того, постанова передбачає зменшення терміну надання рахунку за розгляд результатів випробувань засобів захисту рослин до 10 днів (замість діючих 60), а також скасування експертизи якості спеціальних продуктів харчування. При цьому сукупний економічний ефект від таких ініціатив міністр оцінив в 170 – 240 млн грн.
До того ж, постановою передбачено скасування моніторингу виконання особливих умов користування надрами, а також спрощення працевлаштування висококваліфікованих іноземних кадрів на території України, що особливо важливо для IT-сектору.
«Божевільний, насправді, економічний ефект. Начебто робимо небагато, а насправді в грошовому вираженні це мільярди гривень … Це корупційна складова, яка піде, а гроші прийдуть назад у бізнес », – зазначив Абромавічус.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас