Після підвищення ціни на газ комуналка подорожчає в 3-5 разів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Після підвищення ціни на газ комуналка подорожчає в 3-5 разів

Енергетика
9474
Тарифи для населення з 1 квітня 2015 піднімуться відразу в 3-5 разів, якщо уряд зважиться підняти плату за газ до економічно обґрунтованого рівня, вважають експерти в галузі енергетики.
У Нацкомісії з енергетики (НКРЕ) вже підготували план підвищення тарифів. Для населення вони повинні вирости з 1 квітня 2015 року, а з 1 травня – для теплокомуненерго, повідомив «Вістям» співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.
«Не виключаю, що ціни на газ можуть підвищити відразу в 3-5 разів (при нинішньому курсі гривні). Причому п’ятикратне підвищення торкнеться наймасовішої категорії споживачів (72-74% від загального числа абонентів), які платять за мінімальним тарифом (1300 грн за тисячу кубометрів) », – сказав експерт.
На практиці це означає, що замість 7 грн на місяць, кожен прописаний мешканець квартири з газовою плитою буде платити 35 грн. А плата за газ для власників маленьких приватних будинків з декількох сотень гривень перетвориться приблизно у півтори тисячі.
При цьому найменше – в три рази – блакитне паливо подорожчає для власників великих котеджів, які витрачають багато газу, наприклад, на підігрів басейну або опалення оранжереї. Для них і зараз діє найвищий тариф – понад 4 тис. грн за тисячу кубів. Хоча в сумі вони, звичайно, все одно заплатять більше за всіх.
А підвищення тарифів на газ для теплогенерації, заплановане на 1 травня, неминуче призведе до збільшення розцінок на опалення.
«У підсумку я, як власник трикімнатної квартири, повинен буду платити за опалення в три рази більше – 3 тис. грн замість 1 тисячі, – уточнив Дмитро Марунич. – І чесно скажу, якщо тарифи піднімуть так різко, я особисто стільки платити не буду».
Борги водоканалу теж додадуть
Аналогічна ситуація складається і з ціною на електроенергію. За словами Дмитра Марунича, при нинішній ціні в 30 коп за кіловат-годину, яку платять побутові споживачі, вартість електроенергії треба також підвищити втричі – до 1 грн за кВтг, щоб хоча б вийти на її собівартість.
При цьому експерт підкреслив, що міський електротранспорт також платить за енергію за побутовими тарифами. Тобто підвищення вартості електроенергії до рівня собівартості призведе до зростання витрат транспортників «на світло» також у три рази. А це неминуче знайде своє відображення у підвищенні вартості проїзду.
Наскільки саме – залежатиме від того, наскільки місцева влада зможе перекрити збільшені витрати за рахунок інших джерел фінансування.
Подорожчання зачепить і водоканали, у яких витрати на електроенергію завжди були дуже великі. «Вже зараз водоканали – це найбільші боржники по оплаті за спожиті енергоресурси», – зауважив Дмитро Марунич. Тому дуже ймовірно, що вони також спробують підняти ціни, щоб вирішити свої проблеми за рахунок споживачів.
У результаті ціни на всю комуналку і транспорт зростуть у кілька разів по всіх напрямках. А це в умовах падіння економіки неминуче призведе до збільшення неплатежів, а також зростанню кількості претендентів на субсидії.
«Як показує досвід, при підвищенні на 1% тарифів, рівень неплатежів зростає на 0,2%», – говорить стверджує Марунич і нагадує, що минулого року тарифи на газ були підвищені для населення на 60%, на опалення і гарячу воду – більше, ніж на 50%, на електроенергію – в середньому на 15%. «Але через девальвацію гривні це не принесло очікуваного ефекту. Навпаки, витрати домогосподарств зросли на 35% і багато стали вимагати субсидій », – говорить експерт.
Доведеться економити
На думку директора енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентина Землянського, підвищення тарифів не дасть нічого, крім соціального вибуху. Він вважає, що уряду потрібно шукати гроші для вирішення двох головних проблем – покриття збитків НАК «Нафтогаз» і порятунку вітчизняної електроенергетики, яка опинилася у важкому становищі через війну на Донбасі (дефіцит вугілля) і конфлікту з РФ (ціна на імпортний газ і електроенергію). На покритті збитків НАКу і приведення комунальних тарифів до ринкового рівня до того ж наполягає МВФ, від якого ми сподіваємося в цьому році отримати великий кредит.
У той же час експерти переконані, що тарифи все одно будуть підвищені. «Держава зараз фактично дезертирує зі сфери соціальної відповідальності, тому тарифи підвищувати будуть. Це треба прийняти як належне», – підкреслив директор спеціальних проектів НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев. Правда, він вважає, що це може врятувати вітчизняну видобуток вуглеводнів.
Але головне – низькі тарифи роблять економічно невигідним енергозбереження. Тому в очікуванні підвищення тарифів Геннадій Рябцев радить населенню ставити лічильники на все, що можна, і застосовувати всі заходи з енергозбереження, щоб знизити свої витрати. А уряду експерт радить підвищувати тарифи плавно, в кілька етапів, щоб не отримати провалів в оплаті.
Костянтин Симоненко
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас