Прокуратура опротестувала в суді ліквідацію Запорізького алюмінієвого комбінату — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прокуратура опротестувала в суді ліквідацію Запорізького алюмінієвого комбінату

Казна та Політика
447
Прокуратура Запорізької області в апеляційному порядку опротестувала рішення Запорізького окружного адміністративного суду про ліквідацію ПАТ «Запорізький алюмінієвий комбінат» («ЗАлК») через недостатні активи для акціонерних товариств.
Як повідомляється в прес-релізі прокуратури області, дане судове рішення фактично порушило законні права суб’єктів господарювання – кредиторів, які мають право на відшкодування своїх збитків.
Перс-служба уточнює, що в 2012 році рішенням Господарського суду Києва було розірвано угоду Фонду держмайна (ФДМ) з недобросовісним інвестором – одним із російських підприємств (Об’єднаною компанією «Російський алюміній», «РусАл» – ред) – і повернуто у державну власність пакет акцій комбінату в розмірі 68% статутного капіталу. Після апеляційного та касаційного перегляду справи в жовтні минулого року Вищий господарський суд України залишив це рішення суду першої інстанції в силі.
У листопаді минулого року Дніпровське територіальне управління Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБФР) України звернулося до Запорізького окружного адмінсуду з вимогою ліквідувати ЗАлК на підставі того, що активи підприємства менші, ніж встановлений законом мінімум можливого статутного капіталу для акціонерних товариств. У грудні минулого року суд задовольнив цю вимогу, а державний реєстратор на підставі рішення суду вніс до реєстру підприємств відомості про те, що ЗАлК перебуває в процесі ліквідації.
Прокуратура області звернулася до Дніпропетровського апеляційного адмінсуду з апеляційною скаргою на дане рішення суду першої інстанції у зв’язку з порушенням вимог чинного законодавства в ході його прийняття. Зокрема, НКЦПФР за законом не мала повноважень для звернення до суду на цій підставі. Крім цього, під час розгляду справи не було враховано наявність у підприємства заборгованості в сумі близько 1,5 млрд грн, а це фактично порушило законні права суб’єктів господарювання – кредиторів, які мають право на відшкодування своїх збитків, резюмується в прес-релізі прокуратури.
Згідно з документами по даній справі, копії яких є в розпорядженні агентства «Інтерфакс-Україна», Запорізький окружний адміністративний суд на підставі звіту підприємства встановив, що станом на кінець 2013 року вартість чистих активів ПАТ «ЗАлК» становить «мінус» 1 млрд 524,825 млн грн, а розмір зареєстрованого статутного капіталу – 155,682 млн грн. При цьому мінімальний розмір статутного капіталу акціонерних товариств, встановлений на дату створення «ЗАлКу» – 30 вересня 1994 р. – 750 грн.
У свою чергу «ЗАлК» 24 листопада 2014 р. направив до суду звернення, в якому вказав, що від’ємне значення вартості чистих активів з 2009 року утворилося внаслідок всесвітньої економічної кризи. Також відповідач зазначив, що в 2011 році підприємство взагалі припинило свою діяльність і на даний час перебуває в режимі консервування. На думку «ЗАлКу», після стабілізації економічної ситуації як в Україні, так і в світі, підприємство зможе підвищити показники виробництва, що призведе до зменшення від’ємного значення вартості чистих активів. На цій підставі адміністрація комбінату просила суд відмовити позивачу в задоволенні позовних вимог.
Запорізький окружний адміністративний суд на своєму засіданні 8 грудня 2014 року повністю задовольнив позов Дніпровського територіального управління НКЦПФР і виніс рішення про ліквідацію ЗАлКу 8 грудня 2014 року, яке набуло чинності 29 грудня 2014 року.
ЗАлК раніше був єдиним в Україні виробником первинного алюмінію. Однак у квітні 2011 року комбінат приступив до завершення консервації потужностей електролізного цеху, які залишалися діючими, і оголосив про припинення випуску первинного алюмінію через його збитковість, зокрема, зважаючи на високі тарифи на електроенергію. В даний час потужності з виробництва алюмінію на комбінаті законсервовані, первинний алюміній не виготовляється. Крім того, в останні роки ЗАлК ліквідував глиноземне виробництво і припинив випуск глинозему.
До останнього часу комбінат виробляв алюмінієву катанку для проводів в обсязі близько 1,5 тис. тонн на місяць із привізної російської сировини, при цьому очікуване відновлення випуску кремнію на двох печах так і не відбулося. А з липня 2014 року ОК «РусАл» припинила випуск і алюмінієвої катанки на ЗАлКу.
У 2013 році ЗАлК скоротив чистий збиток в шість разів у порівнянні з 2012 роком – до 75,909 млн грн, непогашений збиток до кінця минулого року склав 1 млрд 992,071 млн грн. Кількість працівників ЗАлКу в 2013 році скоротилася на 3,5% – до 274 осіб.
Раніше ЗАлК виготовляв близько 100 тис. тонн алюмінію на рік. Зокрема, в 2007 році було вироблено 112 тис. тонн алюмінію, в 2008 році – 112,847 тис. тонн, а в 2009-му – вже близько 50 тис. тонн, в 2010 році – 25 тис. тонн.
Власником ЗАлКу в 2004 році стала російська група «СУАЛ», а в 2007 році комбінат перейшов під контроль ОК «РусАл», створеної при злитті алюмінієвих і глиноземних активів ВАТ «РусАл», «СУАЛа» і швейцарського трейдера Glencore. «РусАлу» в Україні також належить Миколаївський глиноземний завод (МГЗ).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас