Адмінсуд вирішив ліквідувати Запорізький алюмінієвий комбінат — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Адмінсуд вирішив ліквідувати Запорізький алюмінієвий комбінат

Фондовий ринок
1288
Запорізький окружний адміністративний суд вирішив ліквідувати Запорізький алюмінієвий комбінат. Про це йдеться в повідомленні прес-служби прокуратури області.
За даними відомства, в листопаді 2014 Дніпровське територіальне управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку звернулося до адмінсуду з вимогою ліквідувати ЗАлК на підставі того, що активи підприємства менше, ніж встановлений законом мінімум можливого статутного фонду для акціонерних товариств.
У грудні суд задовольнив цю вимогу, а державний реєстратор на підставі рішення суду вніс до реєстру підприємств відомості про те, що комбінат перебуває у процесі припинення роботи.
Раніше повідомлялося, що виробничі потужності ЗАлКу в даний час знаходяться в режимі консервації. Крім того, уточнюється, що навесні 2011 року комбінат припинив випуск первинного алюмінію через його збитковість через високі тарифів на електроенергію.
На комбінаті було налагоджено виробництво алюмінієвої катанки для проводів в обсязі близько 1,5 тис. тонн на місяць з привізного російської сировини. Проте до літа 2014 виробництво алюмінієвої катанки на комбінаті втратило економічний сенс, оскільки у зв’язку із зростанням тарифів на газ, електроенергію, а також витрат на транспортні вантажоперевезення і митне оформлення сировини виробнича собівартість катанки на ЗАлКу зросла і в три рази стала перевищувати показник аналогічної продукції російських підприємств.
“Був відсутній і стабільний попит на алюмінієву катанку на внутрішньому ринку України. Після припинення в липні поточного року поставок первинного алюмінію з російських підприємств на ЗАлК і зупинки випуску алюмінієвої катанки компанією здійснювалася реалізація даних товарів з РФ”, – констатували в “РусАлі”.
Нагадаємо, об’єднана компанія “РусАл” розглядає можливість оскарження в міжнародних судах рішення Верховного Суду, яким він залишив в силі рішення Вищого господарського суду про повернення в держвласність 68% ЗАлКу у зв’язку з невиконанням власниками ЗАлКу інвестзобов’язань.
Першого грудня суд відмовив “РусАлу” в оскарженні рішення Апеляційного госпсуду Києва про повернення в держвласність 68% ЗАлКу.
У травні 2012 року “РусАл” оскаржив у Вищому господарському суді рішення Апеляційного госпсуду Києва повернути в держвласність 68% ЗАлКу.
22 березня Госпсуд Києва за результатами повторного розгляду справи повернув у держвласність 68% ЗАлКу, а 23 травня Апеляційний госпсуд підтвердив законність рішення.
У серпні 2011 року Вищий господарський суд скасував рішення Київського апеляційного госпсуду від 17 травня 2011 року, який за позовом Генпрокуратури повернув у державну власність 68% акцій ЗАлКу.
При цьому Вищий госпсуд направив справу на новий розгляд до Госпсуду Києва.
17 травня 2011 Київський апеляційний госпсуд скасував рішення Господарського суду Києва від 27 грудня 2010 року, яким Генпрокуратурі було відмовлено в розірванні договору купівлі-продажу 68% акцій ЗАлКу і поверненні їх у держвласність.
ЗАлК входить в об’єднану компанію “РусАл” і є єдиним виробником первинного алюмінію в Україні.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас