Кабмін вирішив скасувати 15% знижку на нафтових аукціонах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін вирішив скасувати 15% знижку на нафтових аукціонах

Енергетика
739
Уряд України на засіданні 21 січня схвалив рішення про скасування норми про можливість зниження стартової ціни нафти на аукціонах на 15% від світової ціни, повідомив народний депутат Сергій Лещенко в п’ятницю.
За його словами, на внесення відповідних змін до Порядку організації та проведення біржових аукціонів з продажу нафти, газового конденсату та скрапленого газу наполягав міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.
Інформацію про скасування знижки підтвердили в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі та в НАК “Нафтогаз України”, в той же час рішення уряду поки не оприлюднено.
Пізніше, на своїй сторінці в Facebook Лещенко повідомив, що з аукціонного комітету з продажу нафти прибрали представника “Укрнафти” Олексія Куща.
“Ще один крок по обмеженню інтересів Ігоря Коломойського – новий аукціонний комітет з продажу нафти, звідки прибрали представника “Укрнафти” Куща”, – написав депутат.
Як повідомлялося, проведення аукціонів з продажу нафти в нинішньому році спочатку стримувалося дискусією між “Укрнафтою”, менеджмент якої контролюють міноритарні приватні акціонери, пов’язані з акціонерами Приватбанку (Дніпропетровськ), і Міненерговугілля з приводу біржі.
Це питання було вирішене після прийняття Кабінетом міністрів 16 жовтня 2014 р. постанови про порядок організації та проведення біржових аукціонів з продажу нафти, газового конденсату та скрапленого газу взамін прийнятого в жовтні 2011 року.
У новому документі уряд зберіг прив’язку встановлення стартової ціни української нафти і газоконденсату до митної вартості нафти сорту Urals за даними Державної фіскальної служби за 15 днів, що передують даті реєстрації заявок на проведення аукціону.
Однак був також збережений понижуючий коефіцієнт 0,85 при визначенні стартової ціни у разі відсутності поставок в країну нафти Urals трубопровідним транспортом, надходження нафти Azeri або інших сортів легкої нафти Каспійського регіону.
Згідно з порядком в такому випадку на цей коефіцієнт множилося середнє значення ціни контрактів з продажу нафти сорту Brent (за даними Crude Oil Marketwire агентства Platts).
Нагадаємо, в кінці жовтня і середині грудня, на аукціонах “Укрнафта” продала свій ресурс за стартовою ціною майже на 4 млрд грн і на 2,6 млрд грн.
За матеріалами:
Українська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас