А якщо ЄЦБ ухвалить рішення у швейцарському стилі? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

А якщо ЄЦБ ухвалить рішення у швейцарському стилі?

Світ
883
Останні дні показали, що світ сповнений сюрпризів. Сюрпризи бувають різні, наприклад ті, які фінансові ринки просто на дух не переносять.
Поки в понеділок американські ринки не працювали, фондовий ринок Китаю впав на 8%, відреагувавши на рішення регуляторів покарати кілька великих брокерів. Ну і, звичайно, всі пам’ятають сюрприз від Банку Швейцарії, коли він, всупереч своїм же твердженням, відмовився підтримувати курс франка в парі євро вище позначки 1,20. Але і це ще не все. У понеділок ЦБ Данії дещо здивував, коли в спробі послабити свою валюту до євро знизив ставки по депозитах.
Тепер підходить час для чергового сюрпризу, на цей раз від ЄЦБ. Згідно з опитуванням Bloomberg 93% експертів чекають в четвер від Маріо Драгі оголошення про запуск програми QE на суму 550 млрд євро.
“Очікування настільки завищені, що незалежно від того, що Драгі в підсумку зробить, знайдуться ті, хто цим рішенням залишаться незадоволені”, – сказав в інтерв’ю Bloomberg голова Sarhan Capital Адам Сахрай.
“Інвестори в США дуже уважно стежать за діями ЄЦБ, оскільки єврозона є одним з найбільших торговельних партнерів США. Багато американських транснаціональних компаній отримують значну частину своїх доходів саме в Європі”, – додав він.
І хоча неприємних сюрпризів від ЄЦБ чекають деякі, такі люди теж є. Наприклад, блогер IBankCoin’s The Fly написав: “У європейців є властивість все псувати. Зараз від них всі чекають якогось сміливого рішення, але останній раз, коли Європа робила щось сміливо, було вторгнення Німеччини в Польщу”.
Всі ці роки програми кількісного пом’якшення в США підтримували “бичачий” ринок, але зростання зарплат так і не відбулося. Можливо, зараз якраз той момент, коли споживачі не захочуть або не зможуть більше сприяти зростанню прибутків компаній. Якщо і зворотний викуп акцій перестане підтримувати ринок акцій, то в інвесторів залишиться одна надія на підвищення корпоративних прибутків – скорочення персоналу: не найкращий варіант.
Багато учасників ринку чекають підвищеної волатильності. Навіть якщо ЄЦБ виправдає очікування, може спрацювати стара добра приказка: купуй на чутках, продавай на фактах.
І знову ж таки, враховуючи урок Національного банку Швейцарії, потрібно готуватися до абсолютно будь-якого повороту подій.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас