МВФ зберігає прогноз зростання ВВП Грузії в 2015 р. на рівні 5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ зберігає прогноз зростання ВВП Грузії в 2015 р. на рівні 5%

Світ
505
Міжнародний валютний фонд (МВФ) очікує зростання ВВП Грузії на 5%, йдеться в опублікованому на сайті МВФ першому огляді виконання програми співпраці stand-by, яка була затверджена влітку 2014 року.
За оцінкою МВФ, макроекономічні показники Грузії відповідають програмі.
“Економічне зростання Грузії відновилося на тлі підвищення внутрішнього попиту та обмеженого до теперішнього часу впливу наслідків кризи в Росії і на Україні”, – йдеться в огляді.
Експерти фонду вважають, що за підсумками 2014 року зростання ВВП Грузії склало 5%, що певною мірою зумовлено набранням з вересня чинності угоди з ЄС про глибоку та всеосяжну вільну торгівлю (DCFTA).
При цьому наголошується, що існують ризики в результаті можливої ескалації напруженості в регіоні і слабкого відновлення економіки в єврозоні. “Однак зниження цін на нафту може стимулювати зростання і скоротити дефіцит рахунку поточних операцій”, – зазначає фонд.
“Дефіцит поточного рахунку збільшився в 2014 році, але, як очікується, з відновленням економіки він повинен знижуватися в середньостроковій перспективі за підтримки бюджетної консолідації, гнучкості обмінного курсу, реформи з підвищення конкурентоспроможності та розширенню можливостей торгівлі”, – йдеться в огляді.
У жовтні минулого року в огляді перспектив світової економіки (World Economic Outlook) МВФ підтвердив прогноз зростання ВВП Грузії в 2014-2015 роках на 5%.
Уряд Грузії також прогнозував зростання ВВП за підсумками 2014 року на 5% (офіційні дані поки не опубліковані). На такому ж рівні заплановано економічне зростання, закладене у держбюджет 2015 року.
МВФ 30 липня 2014 р. затвердив нову трирічну програму співпраці з Грузією stand-by, в рамках якої країні надається можливість скористатися кредитними ресурсами фонду в розмірі 100 млн SDR (близько $154 млн). Два транші цього кредиту загальним обсягом 80 млн SDR (близько $116,3 млн) Грузія вже отримала.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас