Українцям не вдасться ухилиться від податку на авто - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям не вдасться ухилиться від податку на авто - експерт

Казна та Політика
4812
У разі несплати транспортного податку українцям доведеться сплатити пеню у розмірі 120% річних облікової ставки НБУ.
Про це повідомляє юрист департаменту податкової практики юридичної компанії “Алексєєв, Боярчуков і партнери” Євген Васьковський.
За словами юриста, починаючи з наступного року, власникам нових авто (не старше 5 років) з потужним двигуном (більше 3000 куб. см) щорічно доведеться платити 25 тисяч гривень транспортного податку.
“Платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в т.ч. нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні власні легкові автомобілі. Базою оподаткування є легковий автомобіль, який використовувався менше 5 років і має об’єм циліндрів двигуна понад 3000 куб. см. Транспортний податок сплачується 1 раз на рік. Ставка податку становить 25 тисяч грн за кожен автомобіль”, – повідомляє юрист.
За його словами, повідомлення-рішення про сплату податку та відповідні платіжні реквізити надсилаються платнику податку – фізичній особі податковими органами за місцем його реєстрації до 1 липня звітного року.
Тобто “платіжки” за 2015 рік українці отримають до 1 липня 2015 року.
“Фізичні особи зобов’язані сплатити податок протягом 60 днів з дня отримання податкового повідомлення-рішення”, – розповідає Васьковський.
Юрист підкреслює, що неважливо, де “катається” авто. Якщо воно зареєстровано на території України і відповідає перерахованим вимогам (легковий, молодше 5 років, об’єм циліндрів двигуна понад 3000 куб. см), він підпадає під податок і його власник зобов’язаний його сплатити.
“Ніяких особливих преференцій для жителів Донецької і Луганської областей податковий кодекс не передбачає. Тому власники елітних автомобілів з донецькими номерами, які заполонили київські вулиці, будуть зобов’язані на загальних підставах платити транспортний податок”, – підкреслює Васьковський.
А тим, хто транспортний податок вирішить просто проігнорувати, доведеться сплатити і штрафні санкції.
“Згідно з нормами податкового кодексу України, на суму податкового боргу після закінчення встановлених ПКУ строків погашення узгодженого грошового зобов’язання нараховується пеня в розмірі 120% річних облікової ставки НБУ”, – попереджає юрист.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас