Парламент Туреччини відмовився судити екс-міністрів, причетних до корупції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент Туреччини відмовився судити екс-міністрів, причетних до корупції

Світ
236
Парламент Туреччини (меджліс) відмовився залучати до суду чотирьох колишніх міністрів, які залишили свої пости на хвилі резонансного корупційного скандалу, в якому були замішані також їхні сини.
В ході таємного голосування більшість депутатів виступили проти передачі справ екс-міністрів Муаммера Гюлера, Егемена багиш, Зафера Чаглайана і Ердогана Байрактара в Вищу судову раду, яка скликається для розгляду звинувачень на адресу чинних і колишніх членів кабінету.
На вулицях Стамбула рішення парламенту сприйняли скептично, заявивши, що тим самим законодавці дали зрозуміти суспільству, що крадіжки тепер законні. Крім того, прості турки впевнені, що правляча партія ухвалила рішення під тиском з боку президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана.
У грудні 2013 поліція Туреччини провела велику антикорупційну операцію. За підозрою в махінаціях з державного тендера, перевищенні посадових повноважень і хабарництві було заарештовано десятки людей – бізнесмени, чиновники вищого рангу і їхні родичі. Під підозрою опинився також син нинішнього глави держави Ердогана. Однак восени 2014 генпрокуратура Стамбула постановила, що “для кримінального переслідування обвинувачених немає підстав”. Тепер неосудними виявилися і міністри.
Ердоган, на той момент прем’єр-міністр, відповів на дії поліції по боротьбі з корупцією масовими звільненнями поліцейських і суддів. Сам він стверджував, що це було зроблено в рамках кампанії з викорінення підривної діяльності “паралельної держави”. Згодом він спробував заблокувати доступ в Twitter і YouTube, пояснивши заборону на користування цими ресурсами поширенням в них антиурядової інформації. Крім того, тоді Ердоган назвав розслідування справи про корупцію політичною атакою на свою владу, в організації якої він звинуватив організацію “ХИЗМЕТ” на чолі зі своїм колишнім союзником, проповідником Фетхуллахом Ґюленом, які проживають в США.
За матеріалами:
euronews
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас