Низька нафта: навіщо ОПЕК знижує ціни на "чорне золото" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Низька нафта: навіщо ОПЕК знижує ціни на "чорне золото"

Фондовий ринок
1849
Нові прогнози щодо світової економіки, які МВФ оприлюднив 20 січня, показали, що розвинені економіки поки не змогли подолати кризу. За розрахунками економістів, світовий ВВП цього року зросте на 3,5%. Ще кілька місяців тому перспективи світової економіки оцінювалися в валютному фонді на 0,3% вище. Цікаво, що однією з причин уповільнення економіки назвали і низькі ціни на нафту, які до кінця січня наблизилися до показників в $49 за барель марки Brent.
Якщо ще кілька тижнів тому західні лідери раділи тому, що ціни стрімко йдуть вниз і вже пробили ціновий мінімум докризового 2007 року, тепер вони кажуть, що це може призвести до кризи в економіці. Деякі аналітики вважають, що світова промисловість може повторити сценарій кризи вересня 2008 року. На думку Метью Стьопа з The Information Technology&Innovation Foundation, більше 35% американської промисловості має відношення до паливно-енергетичного сектору. “Компанії звикли розраховувати на високу вартість нафти і високу вартість їх продукції чи послуг. Вони просто не очікували такого падіння”, – говорить експерт.
Крім того, аналітики не очікували, що ціни впадуть так низько. Особливо в деяких країнах, які сподівалися підняти свою економіку за рахунок початку розробок нафтових родовищ. Так, у Гренландії та Ісландії вже заявили, що поки не будуть бурити свердловини через відсутність економічної вигоди, хоча на початку 2014-го обидві країни говорили про те, що чекають не менше $50 млрд інвестицій у цю галузь. Компанія ВР також заявила, що буде скорочувати буріння в Північному морі і звільнить як мінімум 300 співробітників. У світі тепер вистачає дешевої нафти, яку готові продавати правителі Саудівської Аравії і ОАЕ. Саме ці країни заявили в ОПЕК, що якщо ціни будуть знижуватися повільно, то вони готові ще наростити видобуток.
Цікаво, що споживання нафти також поступово знижується. За даними Міжнародного енергетичного агентства, цього року воно може впасти на 10%. Багато в чому тому, що головний споживач цього ресурсу, Китай, почав уповільнювати розвиток своєї економіки. Прогнози МВФ показують, що промисловість Пекіна зросте максимум на 6%.
Але головний удар на Заході низькі ціни на нафту повинні нанести Америці. І зупинити “сланцеву революцію”. Справа в тому, що вже в 2015-му США, за розрахунками The Economist Intelligence Unit, повинні вийти з видобутку нафти на рівень 11 млн барелів на день, обігнавши Саудівську Аравію, а з побудовою нафтопроводу з Канади показник експорту нафти і нафтопродуктів може ще більше вирости. Не дивно, що перські монархії готові терпіти тимчасові незручності, але тільки не віддавати нафтову першість. Саме в цій боротьбі і стане зрозуміло, наскільки може знизитися ціна на нафту.
Шейхи проти сланцю
В останні дні інтерес громадськості до котирувань нафти трохи знизився. Всім стало зрозуміло, що розраховувати на минулі високі ціни вже не треба, і рівень в $50 за барель може зберегтися ще довго. Тим більше, щоразу, коли нафта трохи стабілізувалася, представники Саудівської Аравії або ОАЕ говорили, що будуть нарощувати видобуток, і ціни знову йшли вниз. За даними Bloomberg, навіть розділений громадянською війною Ірак в останні півроку наростив видобуток і експорт нафти на 1,4 млн барелів на добу. На думку експертів, терористи Ісламської держави Іраку і Леванту, які контролюють північ країни і частина Сирії, налагодили видобуток цього ресурсу і зараз переправляють його до Європи і США. Терористам також потрібні гроші.
Політики з Євросоюзу і США спочатку також раділи падінням цін на бензоколонках – за останній місяць вони знизилися на 10%, а також тому, що низькі ціни на паливо наносять додатковий, поряд з санкціями, економічний удар по Росії. Москва в останні тижні вже витратила $10 млрд на те, щоб стабілізувати свою економіку. Експерти припускають, що країну ще чекає масштабне скорочення надходжень до бюджету. Таким чином, Захід натякає, що агресивна політика на Сході України привела російську економіку до рецесії.
Але коли ціни наблизилися до позначки в $50 за барель, у Вашингтоні заговорили, що це недобре для економіки. “Справа в тому, що при $30 або $40 за барель бурити сланцеві свердловини буде вже невигідно”, – говорить Тімоті брайтлі з Wiley Rein LLP. Тоді, на його думку, всі мільярди, які приватні інвестори вклали в розробку цих свердловин і будівництво інфраструктури, можна буде викинути.
Справа в тому, що, за найскромнішими підрахунками, Штати вклали в “сланцеву революцію” більше $70 млрд. І значну частину цих грошей дала держава, яке сама не Бурило свердловини, але будувало інфраструктуру. Розробка кількох басейнів в штатах Техас і Айова дала понад 50 тисяч нових робочих місць. І тепер все це може закінчитися. На думку Стефанії Хамбер, старшого аналітика Institute for Advanced Sustainability Studies, щоб підтримувати нормальний рівень видобутку сланцевих нафти і газу, потрібно постійно бурити і проводити гідророзриви. А при такій низькій собівартості в цьому немає сенсу.
Тим більше, головним об’єктом для поставок американської нафти повинен був стати Китай, а там знижуються темпи економічного розвитку.
“Сланцева революція” може підказати, наскільки довгим буде тренд на дешеву нафту. До падіння цін аналітики вважали, що видобуток зі сланцю дасть можливість Америці видобувати до 11 млн барелів на добу до 2050 року. Потім розвідані сланцеві басейни спорожніють. Тепер же американські компанії можуть згорнути виробництво вже через пару років, і тоді ОПЕК не буде сенсу тримати ціни на такому низькому рівні.
Крім того, високий видобуток і низька ціна є профілактичним кроком проти інших країн, які останнім часом активно бурили сланцеві свердловини. Так, до 2016 року Аргентина повинна була наростити внутрішній видобуток на 45%, але тепер це навряд чи станеться.
Намацати дно
Поки низькі ціни вдарили в основному по експортерах нафти, що не були до цього готові. Якщо золотовалютні запаси Саудівської Аравії становлять $740 млрд, і тому країна може пережити навіть падіння цін нижче запланованих в бюджеті на 2015-й $70 за барель, то запас Венесуели оцінюється всього в $21,1 млрд. Тому не дивно, що лідер цієї країни Ніколас Мадуро вже приїжджав до Москви просити грошей і говорити про спільні проекти у військовій сфері. Незабаром, на думку Метью Стьопа, від низьких цін будуть страждати також Іран, Катар та Єгипет, які не мають таких великих ресурсів у валюті і тому змушені скорочувати державні витрати.
Втім, експерти кажуть, що країни ОПЕК навряд чи захочуть зараз скорочувати видобуток. Отже, ціни залишаться на колишньому рівні або навіть трохи знизяться. Тим більше в Північній півкулі закінчується опалювальний сезон і потреба в енергоносіях падає. Тому рівень в $40-50 за барель може зберегтися значний час. До того ж економіка США поступово відновлюється, і тому ресурси зараз не дуже привабливий актив для інвестування. Якщо ж в Америці вперше за 4 роки піднімуть процентні ставки, то інтерес до її цінних паперів ще більше зросте, а ось прибутковість нафти буде поступово падати.
Але тут Ер-Ріяду і Абу-Дабі важливо не пропустити момент, коли сланцевий видобуток в США піде на спад, а економіка Штатів ще не почне падати. Тоді потрібно буде злегка знизити видобуток, щоб стабілізувати економічну ситуацію в світі. Але експерти вважають, що це справа не найближчих місяців, поки ж ціни на нафту будуть на сьогоднішньому рівні. Якщо не трапиться нічого несподіваного, багаті країни ОПЕК готові почекати, коли вони знову будуть єдиними монополістами на світовому ринку нафти.
Іван Морозовицький
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас