Мін'юст зумів заощадити 1 млрд грн за рахунок ліквідації схем макрокорупції, - міністр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мін'юст зумів заощадити 1 млрд грн за рахунок ліквідації схем макрокорупції, - міністр

Казна та Політика
690
Міністерству юстиції вдалося заощадити понад 1 млрд грн бюджетних коштів за рахунок ліквідації схем макрокорупції, серед яких переплати за виробництво бланків, роялті за реєстри та робота з конфіскованим майном. Тепер необхідно переходити до боротьби з побутовою корупцією, для цього відомство почало оптимізацію роботи органів юстиції. Про це заявив міністр Павло Петренко.
Міністр розповів, що сьогодні відомству вдалося вирішити проблеми існування великих корупційних схем. “Перше – бланки, за якими держава переплачувало 300 млн грн приватним структурам, друге – це роялті за реєстри (близько 800 млн) і третє – це конфіскат. Ці схеми ми побороли, і Міністерство юстиції заощадило 1 млрд грн бюджету”, – уточнив Петренко .
“Побутова” ж корупція, на його думку, пов’язана з неефективною роботою органів юстиції в цілому, відсутністю мотивації співробітників у вигляді належної заробітної плати і, власне, бюрократією. За його словами, розраховувати на позитивний ефект від скорочення числа департаментів та управлінь Мін’юсту можна вже в поточному році.
“Ми провели аудит системи від Міністерства до райуправлінь. Ми побачили багато непотрібних функцій, які виконуються людьми фактично для того, щоб тільки відсидіти на роботі і отримати зарплату. З іншого боку, функції, які потрібні простим громадянам, не виконуються. Зараз ми починаємо оптимізацію органів юстиції: з 45 департаментів та управлінь органів юстиції залишається 25, які виконують конкретні функції, необхідні кожній людині, як-то: нотаріат, питання банкрутства, надання консультацій “, – пояснив міністр.
Він повідомив, що скорочення штату співробітників органів юстиції дозволить збільшити зарплату, мотивуючи людей працювати ефективніше “Наша задача, щоб це (поліпшення роботи відомства, – ред.) було зроблено дуже швидко. У нас немає, як у Грузії, чотирьох років. Протягом цього року вже повинні бути перші результати від якісної роботи оновлених структур управлінь юстиції, в першу чергу, на місцях “, – зазначив він.
Міністр також додав, що допомагати з реалізацією реформ будуть грузинські експерти, які погодилися прийняти українське громадянство і вступити на керівні пости в підрозділах відомства. Петренко нагадав, що є доручення президента і уряду щодо формування спеціального фонду, який буде забезпечувати фінансування іноземних експертів.
“На сьогоднішній день ті люди, які прийшли в міністерство юстиції, ще не оформлені, вони зараз фактично погодилися на ту заробітну плату, яка буде визначена в міністерстві юстиції. Ми очікуємо, що такий фонд буде створений. Він складатиметься з донорських коштів міжнародних організацій . Ми будемо створювати прозору мотивацію для іноземних експертів і паралельно будемо піднімати заробітну плату українським фахівцям “, – розповів голова відомства.
Міністр висловив сподівання, що такий фонд буде створений в найкоротші терміни. “Для цього нам треба показати, що реформи запустилися. У нас немає багато часу, тому реформи будуть радикальними і досить швидкими”, – підсумував Петренко.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас