Метпідприємствам потрібно відшкодовувати ПДВ для стабілізації їх роботи, інакше вони можуть зупинитися - голова Федерації металургів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Метпідприємствам потрібно відшкодовувати ПДВ для стабілізації їх роботи, інакше вони можуть зупинитися - голова Федерації металургів

Казна та Політика
185
Державі необхідно відшкодовувати металургійним підприємствам України податок на додану вартість (ПДВ) за поставлену на експорт продукцію, інакше вони можуть значно скоротити виробництво або зупинитися через брак обігових коштів, що різко знизить надходження валюти в країну і викличе соціальний вибух.
Як повідомив в інтерв’ю телеканалу новин “24” голова Федерації металургів України (ФМУ) Сергій Біленький, останнім часом значно погіршилися ситуація з відшкодуванням ПДВ експортерам.
“У металургійної галузі станом на 1 грудня, за нашими даними, заборгованість становила 2,7 млрд грн. Можу сказати також про найбільшу компанію у вітчизняному металургійному комплексі -“Метінвест”: по ній тільки за листопад-грудень 2014 заборгованість склала 1 млрд грн, а за підсумками січня 2015 очікується ще близько 800 млн грн. у той же час переплата податку на прибуток в компанії склала 2,5 млрд грн – сумарно близько 5 млрд грн тільки по одній кампанії. А це оборотні кошти, які могли бути витрачені більш ефективно, могли бути витрачені на модернізацію, на інвестиції, на погашення заборгованості по кредитах “, – сказав С. Біленький.
За його словами, неповернення ПДВ негативно відбивається на ситуації в галузі. Проблем також додають військові дії на Донбасі, падіння світових цін на продукцію гірничо-металургійного комплексу (ГМК). “Зараз вкрай критична ситуація і підприємства знаходяться на межі виживання”, – вважає глава ФМУ.
При цьому він зазначив, що виплавка сталі в Україні в 2014 році скоротився на 17%, і при збереженні негативних тенденцій в 2015 році вона може впасти ще на 25-30%, аж до “мінус” 40%.
На думку експерта, бізнесу в Україні потрібні зрозумілі, прозорі і стабільні правила роботи, які зараз переглядаються по кілька разів на рік.
“Протягом 2014 двічі підвищувалися рентні платежі на видобуток залізорудної сировини. Також буде, мабуть, в лютому підвищення залізничних вантажних тарифів – міністерство інфраструктури планує їх підвищити на 30% за основними вантажам, тільки для вугілля зробили невелику пільгу – 18,2%. якщо до цього додати ще неповернення ПДВ, то зрозуміло, що у бізнесу немає іншого, як скорочувати обсяги виробництва, скорочувати персонал “, – зазначив С.Біленький.
У той же час глава ФМУ нагадав, що майже в зоні проведення АТО знаходиться Маріуполь, в якому розташовані два великих меткомбінати, де напружена економічна та соціальна ситуація. “І якщо там кілька сотень тисяч людей втратять роботу, включаючи суміжні галузі, то ми будемо мати соціальний вибух в Україні. І, мабуть, наша держава втратить набагато більше, якщо не схаменеться і не перейде до якихось ефективних дій, які могли б зупинити це падіння. Перш за все, я ще раз підкреслюю, це не змінювати правила гри і ті правила, які вже на сьогодні задекларовані, і їх потрібно виконувати. В тому числі повертати ПДВ, і не вибірково “, – переконаний експерт.
С.Біленький додав, що у бізнесу з призначенням нового уряду з’явився певний оптимізм, коли уряд оголосив, що змінюються правила гри, вони стануть прозорими, що не буде корупції. Була надія на поліпшення з приходом нових людей з хорошим досвідом, мають за плечима успішну роботу не тільки в Україні, але й в інших країнах.
“Ми дуже сподівалися, що ці люди зможуть переломити ситуацію на краще. Можливо, ще минуло не так багато часу, і вони ще просто не встигли. З деякими з них я особисто спілкуюся. І бачу, що у них дійсно певні позитивні устремління. Ми готові ще деякий час почекати. Але ми очікуємо вже результати, на якісь реформи для бізнесу, а не тільки декларування цих реформ. І очікуємо, що правила гри у нас зміняться, і покращиться інвестиційний клімат “, – резюмував глава ФМУ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас