Яким буде обсяг програми кількісного пом’якшення від ЄЦБ? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яким буде обсяг програми кількісного пом’якшення від ЄЦБ?

Світ
1081
Схоже, що Європа спустить курок і дасть хід великій програмі кількісного пом’якшення в четвер, через шість років після того, як ФРС і Банк Англії почали свої власні програми. Цього очікували вже давно, і схоже, що президент Франції Франсуа Олланд просто випустив кота з мішка і підтвердив усі здогади.
Програма передбачає купівлю державних (і, можливо, корпоративних) облігацій, з метою направити ринки на здійснення інших інвестицій та стимулювати економічну активність.
Інвестори наразі очікують, що обсяг QE складе €500 – €600 млрд. Це означає, що програма буде досить невеликою: Банк Англії влив £375 мільярдів (€488,87 мільярдів) на покупку активів для економіки, яка навіть менша від третьої частини економіки Єврозони.
Але чи може програма бути більшою?
Експерти з Deutsche Bank вважають, що Європейський центральний банк (ЄЦБ) буде купувати не більше 25% непогашеного державного боргу, враховуючи недавнє рішення Європейського суду, згідно з яким операції центрального банку не повинні надто сильно спотворювати ринки боргових зобов’язань.
Але навіть якщо ЄЦБ обмежиться 20%, збільшити закупівлі до €800 млрд просто, оскільки Франкфурт вибирає для покупки облігації з терміном погашення більше 10 років. Deutsche Bank вважає, що ЄЦБ так і зробить.
Економісти Credit Agricole очікують, що “ЄЦБ доведеться розширити обсяг викуплення активів терміном погашення не менше 10 років, якщо не більше.” В розрахунках Deutsche Bank тільки за облігаціями з терміном погашення 10 років програма може обійтись в €700 млрд.
Перший прогноз Credit Agricole по програмі QE був на рівні €500 мільярдів, але через “останні події і витоки інформації в пресу рівень прогнозованої суми пропонується переглянути в сторону збільшення”. Ось що вони думають зараз:
“Є кілька способів як ЄЦБ може усіх здивувати обсягами програми: граючись із загальною сумою, із обсягами щомісячних закупівель або з терміном запровадження QE. Прийнятним для ЄЦБ компромісом може бути щомісячний викуп суверенних облігацій терміном від 12 до 18 місяців на 40-50 мільярдів євро, що зрештою становитиме 500-700 мільярдів євро (для всієї програми QE – ред)”.
Такої ж думки дотримуються експерти з Oxford Economics, які очікують іще більших обсягів фінансування:
“На наш погляд, розширення програми може бути оголошено з урахуванням існуючого балансу до кінця року. Це зажадає покупки активів на близько €800 млрд”.
Виходячи з цих прогнозів, програма QE, ймовірно, буде досить об’ємною, враховуючи, що обсяги заощаджень ЄЦБ повертаються до рівня середини 2012 року.
І уся ця інформація йде у контексті з коментарями члена правління ЄЦБ Бенуа Кере наприкінці минулого тижня. В інтерв’ю з Irish Times Кере сказав, що “для того, щоб програма була ефективною, вона має бути великою.” Він продовжив:
“Таким чином, ми повинні діяти із впевненістю в тому, що у нас є рішучість та інструменти для того, щоб зрушити європейську економіку з місця, від низьких темпів зростання, низької інфляції, перш ніж це стало пасткою… А потім всі установи повинні зробити відповідні внески. ЄЦБ несе відповідальність за рівень інфляції. Ми однозначно повинні діяти і надати переконливі докази того, що у нас є інструменти для виконання своїх обов’язків”.
Цілком можливо, що Кере висловлював лише припущення, але це може бути неймовірно контрпродуктивним фактором, коли у четвер виявиться, що пакет для програми кількісного пом’якшення ЄЦБ гнітюче маленький.
Mike Bird, Business Insider
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас