В процесі видачі біопаспортів з громадян стягують незаконні платежі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В процесі видачі біопаспортів з громадян стягують незаконні платежі

Казна та Політика
2442
Процес видачі біометричних паспортів в Україні стартував з порушенням законів і незаконними поборами з громадян України, стверджують у Центрі політико-правових реформ.
“Державна міграційна служба України почала видачу біометричних паспортів не через свої територіальні підрозділи, а через комерційну структуру державного підприємства“Документ”. Якби служба цього не дозволила, це дозволило б громадянам України заощаджувати вже як мінімум 250 гривень”, – розповів на брифінгу у вівторок у Києві заступник голови правління Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук.
Експерт розповів, що біометричний паспорт обходиться українцям в середньому в близько 800 гривень. У цю суму ввійдуть держмито 170 гривень, близько 87 гривень доведеться заплатити Державній міграційній службі (ДМС), за виготовлення бланка і за електронний чіп також треба буде заплатити 261 гривню. Крім того, послуга з оформлення пакету документів в ДП “Документ” обійдеться ще в 250 гривень. Також в цю суму увійде і банківська комісія.
В.Тимощук заявив, що платні послуги ДМС та виготовлення бланка з електронним чіпом, а також послуги ДП “Документ” незаконні, в частотності, перші дві позиції заборонені Верховним судом, щодо ДП “Документ” такий пункт заборонений законом.
Експерт підкреслив, що ДМС нездатна забезпечити комфортний прийом усіх бажаючих отримати біометричні паспорти у своїх територіальних підрозділах, проте відкрито відмовляється приймати документи через вже створені центри надання адміністративних послуг міст обласного призначення та районних державних адміністрацій.
Разом з тим, присутня на брифінгу заступник голови ДМС Тетяна Нікітіна повідомила, що вже підготовлена перша партія біометричних паспортів, документи на оформлення яких громадяни подавали в терміновому порядку.
Вона також повідомила, що на сьогодні фінансування вистачило на організацію тільки 30 робочих місць з оформлення біометричних паспортів. “Однак у лютому 2015 ми розраховуємо на те, що будуть укомплектовані і будуть працювати по Україні 680 робочих місць”, – сказала заступник голови ДМС.
Разом з тим вона спростувала звинувачення в завищеній вартості біометричних паспортів. “Що стосується вартості бланка паспорта. Ми займаємося цим питанням, проте звинувачувати нас в тому, що ми не хочемо його вирішити, несправедливо. Ми зверталися до Кабінету міністрів для того, щоб вирішити його на урядовому рівні, встановити єдину плату, однак наша пропозиція не було підтримано Міністерством фінансів України. 700 млн гривень щорічно для того, щоб покрити витрати з виготовлення паспортів для виїзду за кордон на сьогодні, на жаль, немає “, – розповіла Т.Нікітіна.
Як повідомлялося, ДМС звернулася із закликом до громадян не користуватися послугами сумнівних посередників, які пропонують оформлення біометричних паспортів за завищеними тарифами і заявила, що міграційна служба та ДП “Документ” не співпрацюють з питань оформлення паспорта для виїзду за кордон з приватними компаніями. Для оформлення біометричного паспорта громадянам необхідно звертатися у відповідний найближчий підрозділ міграційної служби, додали в ДМС.
Оформлення біометричних паспортів громадян України почалося 12 січня поточного року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас