Монетарний комітет НБУ розгляне питання підвищення облікової ставки в кінці січня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Монетарний комітет НБУ розгляне питання підвищення облікової ставки в кінці січня

Кредит&Депозит
803
Монетарний комітет Національного банку України (НБУ) розгляне питання підвищення облікової ставки на засіданні в кінці січня, повідомив перший заступник глави НБУ Олександр Писарук.
“У нас монетарний комітет раз місяць – ось там це буде (розглянуто – ред.)”, – сказав він журналістам.
Як повідомлялося, підвищення облікової ставки допустила в січні глава НБУ Валерія Гонтарєва.
НБУ підвищив облікову ставку до 14% з 12,5% з 13 листопада 2014 року. Облікова ставка утримувалася на рівні 12,5% з 17 липня 2014 року.
Перший заступник голови НБУ також визнав, що процес переходу до інфляційного таргетування в Україні може зайняти більше часу, ніж раніше планувалося.
“Можливо, це займе трохи більше часу, ніж до кінця цього року – початку наступного. Тому що має сформуватися достатня кількість передумов для запровадження режиму інфляційного таргетування”, – пояснив він.
Як повідомлялося, програма співпраці України з МВФ, схвалена в кінці квітня, передбачала перехід протягом 12 місяців до політики інфляційного таргетування з виходом на цільовий рівень інфляції в 3-5% на рік. Однак, процес затягнувся, зокрема, через військові дії в країні.
За словами О.Писарука, для реалізації режиму інфляційного таргетування необхідно, зокрема, вдосконалення системи макроекономічного прогнозування і моделювання.
“Ми дуже конструктивно працюємо з Кабміном… ми домовимося про узгоджені дії з точки зору використання прогнозів”, – зазначив О.Писарук.
При цьому за його словами, як макроекономічні оцінки НБУ, так і прогнози уряду обговорюються з Міжнародним валютним фондом.
Як повідомлялося, В.Гонтарєва в січні заявила, що Нацбанк планує приріст монетарної бази в 2015 році на 27% при інфляції 17,2%. При цьому, державний бюджет України на 2015 рік побудований на консервативному урядовому прогнозі, що передбачає падіння ВВП на 4,3% при інфляції 13,1%.
Коментуючи істотну різницю в прогнозі зростання інфляції та монетарної бази, О.Писарук зазначив, що вона пов’язана зі сповільненням швидкості оборотності грошових коштів.
Перший заступник голови Нацбанку також висловив думку, що в даних умовах введення мораторію на дострокове вилучення вкладів буде неефективним: середня терміновість депозитів набагато менша, ніж в 2004 році, коли застосовувалося таке адміністративне обмеження.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас