Європу заллють грошима — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європу заллють грошима

Кредит&Депозит
2169
До кінця тижня ЄЦБ ухвалить рішення про запуск програми кількісного пом’якшення, почавши прямий викуп боргів країн ЄС на загальну суму €550 млрд. Запуск подібної програми в Європі стане каталізатором ослаблення європейської валюти, упевнені експерти. До 2016 року курс євро по відношенню до американського долара може досягти паритету.
Глава Європейського центрального банку (ЄЦБ) Маріо Драгі на цьому тижні планує розпочати програму кількісного пом’якшення в єврозоні, повідомляє Bloomberg. Офіційне рішення про початок програми буде прийнято 22 січня, проте 93% опитаних Bloomberg експертів не сумніваються в її старті.
Очікується, що в рамках програми ЄЦБ планує прямий викуп боргів країн ЄС на суму €550 млрд. Експерти вважають, що після планового засідання керуючої ради ЄЦБ Маріо Драгі спробує остаточно переконати інвесторів у необхідності відкритого придбання облігацій європейських країн і активів банків. При цьому 57% опитаних Bloomberg економістів зазначають, що ЄЦБ зосередиться саме на викуп держоблігацій, а 15% упевнені у встановленні щомісячної фіксованої суми викупу.
За підрахунками газети Financial Times, обсяг бондів країн єврозони з негативною прибутковістю, що перебувають в обігу, на сьогодні вже складає рекордні €1,2 трлн.
Про прийдешній старт програми свідчить і зустріч Маріо Драгі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і главою міністерства фінансів Вольфгангом Шойбле, що пройшла минулого тижня. Останнім часом Німеччина виступала одним з головних критиків заходів ЄЦБ по кількісному пом’якшенню, проте дефляційні ризики, по всій видимості, змусили керівництво ФРН переглянути свою позицію.
Крім того, прискорити прийняття програми QE повинно поточне зниження попиту на товарно-сировинному ринку, яке в свою чергу б’є по темпах зростання споживчих цін. Місячне значення споживчої інфляції в п’ятницю впало нижче нульової позначки і склало -0,2%.
Минулого тижня Драгі в інтерв’ю німецькій газеті Die Zeit заявив, що більшість членів ради ЄЦБ готові підтримати заходи по кількісному пом’якшенню. При цьому, незважаючи на триваючі заяви європейських чиновників про низькі дефляційних ризиків в єврозоні, глава ЄЦБ був змушений визнати їх існування. «Ризик дефляції все ще низький, але він безумовно вище, ніж рік тому», – зазначив він.
Стопами Вертольота Бена
«Прийняття програми кількісного пом’якшення в єврозоні, безсумнівно, питання найближчої перспективи. Разом з тим введення QE стане віддзеркаленням загальної слабкості економічного зростання в єврозоні », – розповів « Газеті.Ru » головний економіст Deutsche Bank в Росії Ярослав Лісоволик.
За словами експерта, виклики, що стоять перед єврозоною, на сьогодні настільки серйозні, що ЄЦБ піде на вкрай серйозні заходи для зниження загрози дефляції і стимуляції економічного зростання за допомогою монетарних заходів.
«Вважаю, що наслідки від введення політики кількісного пом’якшення будуть віддалено нагадувати події в США, де подібні заходи в принципі успішно спрацювали. Однак в зоні ЄС сильні структурні диспропорції в економіці, і для успіху європейського QE необхідно в першу чергу вирішити проблеми периферійних країн Європи», – вважає Лісоволик.
Стимулювання економіки через програму кількісного пом’якшення (QE) в США почалося в березні 2009 року. Щоб стримати банківську кризу, що набирає силу, ФРС почала скуповувати облігації. «По суті, кількісне пом’якшення – викуп облігацій, під які друкуються додаткові гроші. І впорскування цих грошей, як вважається, сприяє пожвавленню економіки», – пояснює професор факультету економіки та світової політики ВШЕ Віктор Супян. Таким чином, через розчищення банківських балансів держава розраховувала стимулювати кредитування реального сектора, який, у свою чергу, повинен був створити нові робочі місця».
Вартість першої програми кількісного пом’якшення склала $1,7 трлн. Програма QE-2 була запущена в листопаді 2010 року і коштувала вже $0,6 трлн. З деякою перервою ФРС зважилася і на запуск третьої програми.
Третя фаза кількісного пом’якшення стартувала у вересні 2012 року. Спочатку вона передбачала викуп облігацій на $40 млрд на місяць і на відміну від двох попередніх не мала ні певних термінів, ні обмеження по кінцевому обсягу закупівель. Пізніше обсяги викупу були збільшені більш ніж удвічі, до $85 млрд, за рахунок скупки на баланс ФРС держпаперів США. В рамках політики кількісного пом’якшення ФРС намагається підтримати довгострокові процентні ставки на низькому рівні і тим самим стимулювати кредитування і, відповідно, витрати. За перший рік проведення програми були викуплені іпотечні та інші облігації на суму $1,7 трлн, що дозволило уникнути банкрутства багатьох великих американських банків, серед них Bank of America, Morgan Stanley, Citigroup, Merrill Lynch.
Це викликало критику з боку ряду експертів, які спостерігали позитивний ефект від програми лише у фінансовому секторі. Приміром, безробіття протягом усього цього періоду залишалася високою.
Згортати програму почали в грудні 2013 року, коли вперше було прийнято рішення про скорочення щомісячних викупів на $10 млрд. В кінці жовтня 2014 ФРС остаточно згорнула QE3. Втім, як зазначив регулятор, згортання кількісного пом’якшення не означає припинення стимулювання економіки з боку ФРС: тепер для цієї мети буде використовуватися реінвестування доходів від паперів на балансі регулятора. Зараз на балансі регулятора перебувають папери на суму близько $4,48 трлн.
Один долар за один євро
«Очевидно, що запуск подібної програми в Європі стане каталізатором ослаблення євро, а це може дати імпульс для підвищення конкурентоспроможності європейських компаній, – відзначає Ярослав Лісоволик. – Втім, згортання програми кількісного пом’якшення в США може погіршити загальносвітовий економічний фон для проведення схожих заходів у країнах ЄС ».
Курс євро по відношенню до американського долара знижується з травня 2014 року, коли на ринку вперше заговорили про згортання програми кількісного пом’якшення в США. До початку осені курс євро впав з $1,3900 до $1,3100. Подальші рішення ЄЦБ про зниження ключової ставки, а також остаточне згортання QE тільки прискорили падіння. До січня 2015 курс євро впав c $1,30 до $1,15-1,16 одиницю європейської валюти.
У перспективі курс європейської валюти продовжить знижуватися, опустившись, за прогнозами аналітиків Goldman Sachs, до паритету в парі євро/долар в 2016 році і опустившись до 0,9000 до кінця 2017 року.
Разом з тим аналітик банку «Відкриття» Андрій Кочетков вважає, що заходи ЄЦБ по кількісному пом’якшенню мають вкрай обмежений вплив на економіку єврозони, оскільки кошти безпосередньо не йдуть на безпосередню підтримку економіки країн ЄС.
«Досі ЄЦБ здешевлює кошти для банків, які потім кредитували населення. Тепер же він хоче викупити держоблігації, що дозволить державам збільшити свої витрати. Проте рівень закредитованості ряду держав знаходиться на досить критичному рівні, тому викуп облігацій навряд чи допоможе, потрібні більш ефективні заходи з перерозподілу коштів в єврозоні», – зазначає він.
На думку ряду експертів, можливий старт програми кількісного пом’якшення вже змусив Національний банк Швейцарії (SNB) скасувати стелю для курсу франка. «Можливий старт QE викликав би серйозний приплив ліквідності в швейцарську банківську систему, що змусило б SNB скуповувати додаткові мільйони євро і тим самим роздмухувати свою балансних відомість, яка і так вже становить 74% сумарного обсягу ВВП країни», – вважає голова відділу економічних досліджень науково дослідного інституту Open Europe Рауль Рупарель. За його словами, за допомогою скасування стелі Швейцарія вчасно уникла потрапляння під вплив заходів ЄЦБ.
Олександр Орлов, Володимир Тодоров
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас