ЦБ Швейцарії капітулював без бою? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЦБ Швейцарії капітулював без бою?

Валюта
8361
Після закінчення трирічного періоду прив’язки валюти до певного рівня Швейцарія стала першою великою економікою, яка здалася у валютній війні. І це може також означати перемогу для швейцарців.
Засоби масової інформації в основному були обурені таким кроком. Нагадаємо, що Національний банк Швейцарії вирішив усіх здивувати і відмовився підтримувати курс EUR/CHF вище позначки 1,20.
Зрозуміло, що єдина європейська валюта втратила після цього в моменті 30% і подібні рухи можна побачити нечасто.
При цьому всі валютні війни останнього часу в підсумку йдуть на користь американського долара, і він збереже свій статус в найближчі кілька років. Особливо активно про такий крок ЦБ писали самі швейцарські видання.
РЕАКЦІЯ ЗМІ
Neue Zürcher Zeitung
Слід сподіватися, що Національний банк буде притримувати франк. Він повинен прагнути забезпечити цінову стабільність і стабільні умови. ЦБ не міг нескінченно стримувати курс і заохочувати експорт в ситуації, що склалася. Жахливий кінець краще, ніж жах без кінця.
Blick
Сюрприз вдався. Глави національних банків знають те, що ми не знаємо, тому швидко було знайдено вихід в результаті російської кризи або запланованого викупу державних цінних паперів ЄЦБ.
Berner Zeitung
Швейцарія програла в покер проти фінансових ринків. Зрештою, було б неправильно впадати в паніку зараз. Для швейцарської економіки падіння євро стало дивним благом і, як очікується, забезпечить адаптивність в найближчі кілька місяців ще раз.
Watson
Такий крок викликає подив, але Національний банк Швейцарії має вагомі причини. Він, очевидно, міг прийти до думки, що більше не може підтримувати мінімальну ціну, враховуючи придбання державних облігацій з боку ЄЦБ, що наближається.
Nordwestschweiz
Національний банк діяв самостійно і дивно. Але це сміливе і незалежне рішення передбачає здачу своїх позицій. І голова банку Швейцарії Томас Йордан зруйнував свою репутацію.
Basler Zeitung
Авторитет SNB знаходиться дуже близько до нуля. Вони не посміють так скоро оголосити режим, який спирається на довіру ринків. Економічний збиток переважує користь, принаймні в короткостроковій перспективі.
Südostschweiz
Туризм і експортний сектор чекають дуже важкі часи. З іншого боку, мінімальний рівень також приводив до колосального збитку. У довгостроковій перспективі відв’язування від євро може бути позитивною, так як європейська валюта приречена на девальвацію.
ЗМІ Німеччини
Основні німецькі видання приділили багато уваги вирішенню SNB. Süddeutsche Zeitung пише, що це капітуляція перед наслідками фінансової кризи. Хоча зміцнення на 30% протягом кількох хвилин – це історичний момент.
Газета Welt пише, що дії Швейцарії загрожують добробуту Європи, а Spiegel зазначає, що єврозона може не турбуватися, так як євро б знецінився сам по собі.
Frankfurter Allgemeine Zeitung нагадує, що Швейцарія є найбільшим кредитором Німеччини, так як купує цінні папери країни у великих обсягах.
Американські ЗМІ
Рішення Швейцарії було цікавим уроком про дивному і важкому становищі світової економіки, повідомляє New York Times. Шість років агресивної грошово-кредитної активності великих центральних банків могли б врятувати світову економіку, але є також багато побічних ефектів осторонь від США, з якими необхідно боротися по всьому світу протягом тривалого часу.
Washington Post прямо пише про те, що рішення SNB, ймовірно, не є хорошим. Зрештою, Швейцарія через сильну валюту може опинитися в дефляції, що буде ще гірше.
А ось Bloomberg звинуватило Європу в ситуації зі швейцарським франком, так як цей крок SNB став видом капітуляції і являє собою велику проблему, пов’язану з нездатністю Європи відновити економічне зростання.
Рішення не означає катастрофу для Швейцарії. Збереження прив’язки до євро в кінцевому підсумку могло зруйнувати країну, зазначає zerohedge.com.
Але такий несподіваний хід може також призвести до того, що ЄЦБ відмовиться від програми кількісного пом’якшення в тому вигляді, в якому воно планувалося.
Багатовікова спадщина економічної незалежності запобігла вступу Швейцарії в єврозону, і зараз стало очевидно, що це рішення було вельми правильним. Але в 2011 р, коли був встановлений мінімальний курс, країна де-факто вступила у валютний союз.
В результаті франк падав разом з євро, і у центрального банку виникали проблеми з балансом. Щорічно ЦБ купував близько 10 тис. євро в перерахунку на кожного громадянина Швейцарії. Це колосальна сума, навіть для такої багатої країни.
І франки, що використовувались для покупки євро, були взяті з швейцарської економіки.
Враховуючи небезпеку повномасштабного кількісного пом’якшення в Європі, SNB змушений був би витрачати ще більше. Помилкою було б зберігати прив’язку, а не скасувати її.
Зараз Швейцарія знову має сильну валюту з хорошою купівельною спроможністю. Але тепер доведеться щось робити з роздутими валютними резервами центрального банку. У той же час дотримання прив’язки призвело до економічних та фінансових помилок, які тепер повинні привести в норму ринкові сили.
За іронією долі, віддалення повномасштабного європейського QE без підтримки ЦБ Швейцарії може викликати ралі євро проти долара. Goldman Sachs вважає, що тепер європейська влада можуть розглянути можливість проведення реальної економічної реформи, а не просто провести QE. При цьому зараз сили, наведені в рух, можуть підштовхнути ФРС почати QE4 значно раніше.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас