Черговий удар по котируванням "чорного золота": Shell дозволили експортувати нафту з США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Черговий удар по котируванням "чорного золота": Shell дозволили експортувати нафту з США

Фондовий ринок
2336
Англо-голландська Royal Dutch Shell отримала дозвіл від Міністерства торгівлі США на експорт американської нафти.
Дозвіл на експорт дозволить Shell збільшити експорт конденсату, однак робота почнеться, тільки коли ціни на нафту виростуть і “чорне золото” стане прибутковим, заявив представник компанії.
“Рішення про терміни будь-якого потенційного майбутнього експорту цього продукту буде визначатися рентабельністю угоди”, – цитує його агентство. Раніше у вівторок вартість нафти марки Brent падала до 45,23 долара за барель, а марки WTI – до 44,38 долара за барель, мінімуму з квітня 2009 року.
Аналогічні дозволи вже отримали американські компанії Enterprise Products Partners, Pioneer Natural Resources і Peaker Energy.
Раніше ряд найбільших світових нафтових компаній і трейдерів, в тому числі Royal Dutch Shell, BP і Vitol, звернулися до влади США з проханням дозволити їм експорт нафти. Початок поставок американської нафти за кордон може вплинути на світові ціни на цей вид палива, а також на систему торгівлі нафтою між Європою, Західною Африкою і Північною Америкою.
Американське законодавство протягом майже 100 років фактично забороняє експорт нафти, для якого необхідний спеціальний дозвіл влади країни. До недавнього часу компанії , що працюють в США, за винятком декількох на Алясці, не були зацікавлені в поставках нафти за межі країни. Однак видобуток “чорного золота” виріс до максимуму за останні 25 років, спонукавши нафтовиків шукати клієнтів за кордоном.
Досі США експортували мінімальні обсяги нафти в Канаду по суші. Тепер трейдери зацікавлені в поставках палива танкерами з Мексиканської затоки на НПЗ, розташовані на узбережжі Атлантики в Канаді.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас