Майже половина люстрованих українських чиновників оскаржує своє звільнення в судах - Мін'юст — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Майже половина люстрованих українських чиновників оскаржує своє звільнення в судах - Мін'юст

Казна та Політика
849
Із 374 державних службовців, які потрапили під люстрацію, оскаржили своє звільнення близько 170 осіб, повідомила директор департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції України Тетяна Козаченко.
“У судах близько 170 справ, які знаходяться у провадженні”, – повідомила вона на прес-конференції у вівторок.
З них близько половини позовів подали співробітники прокуратури, близько 10% – Державної фіскальної служби, 7% – співробітники органів внутрішніх справ, також частина співробітників СБУ. Більшість позовів розглядаються в судах Київської, Черкаської та Львівській областях.
За словами Т.Козаченко, на даний момент судами винесено лише два позитивні рішення про поновлення на посаді люстрованих осіб, але і вони вже оскаржені в апеляційному порядку.
Разом з тим, розгляд близько 50% справ призупинено суддями до винесення рішення Конституційного суду України щодо конституційності деяких норм закону про люстрацію.
Т.Козаченко підкреслила, що в поданні Верховного суду з цього питання йдеться тільки про суддів, а справи, розгляд яких призупинено, стосуються в першу чергу працівників прокуратури.
Вона також зазначила, що судова система чинить опір люстрації, виносячи незаконні рішення.
Зокрема, суддя Богунського райсуду Житомира вирішила заборонити звільняти в порядку люстрації місцевого керівника Державної фіскальної служби до розгляду іншої судової справи – про виплату ним аліментів колишній дружині.
Крім того, Апеляційний суд Києва самовільно вирішив перенести проведення люстрації суддів цього суду на 6 місяців, на літо 2015 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас